Plněná vepřová sekaná

83
- reklama -

Suroviny
7 na hlavní chod

1200 g mleté vepřové plece
200 g tence nakrájeného Inoveckého salámu nebo jiné uzeniny
210 g 33% smetany ke šlehání (1 kelímek)
1 svazek lahůdkové cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce majoránky
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky celého kmínu
1 masitá paprika
pepř
sůl
Dále:
1 lžíce oleje
1 plátek másla cca 1 cm silný
1 bílek na potření
2 kusy potravinové fólie jako podložka na zavinutí
pekáč o rozměru 35x20x7 cm

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy s mletým masem přidáme sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a prolisované stroužky česneku.
    Zalijeme smetanou, vše důkladně nejlépe rukama promícháme a necháme alespoň 2 hodiny v lednici uležet (já nechávám přes noc).


    Zobrazit celý recept

  2. Poté do masové směsi přidáme drobně nakrájenou bílou část lahůdkové cibule a opět promícháme.

  3. Troubu zapneme na 170°C.

  4. Směs rozdělíme na dva stejně velké díly.
    Na pracovní plochu položíme potravinovou fólii a na ni dáme první díl masové směsi. Tu pomocí navlhčených rukou rovnoměrně rozprostřeme do obdélníkového tvaru na cca 2 cm výšku.

  5. Celý plát posypeme polovinou drobně nakrájené zelené nati z lahůdkové cibule. Poklademe polovinou nakrájeného salámu (kolečka neklademe až ke konci plátu) a poklademe i proužky papriky.

  6. Pomocí fólie opatrně svinujeme a zlehka utlačujeme masovou směs do rolády. Z fólie roládu překlopíme do pekáče na jehož dno jsme dali lžíci oleje a zhruba 200 ml vody.

  7. Na pracovní plochu dáme druhou potravinovou fólii a stejným postupem zhotovíme druhou roládu.

  8. Rolády v pekáči potřeme bílkem rozšlehaným vidličkou, zlehka je osolíme a posypeme celým kmínem.
    Vložíme do trouby, stupně ubereme na 160°C a pečeme cca 110 minut. Po půl hodině občas během dalšího pečení přelijeme vypečenou šťávou.

  9. Upečené rolády odložíme stranou.
    Výpek slijeme do kastrůlku, přidáme plátek másla a silným varem zredukujeme na hustší konzistenci.

  10. Část sekané podáváme jako hlavní chod s vařeným bramborem, část jako studené pohoštění s čerstvým chlebem.

Poznámka od kuchařky

Dobu pečení a stupně berte jako orientační. Každému nemusí péct trouba stejně.