
Suroviny
- 5 vajec
- 5 větších žampionů
- majonéza (podle chuti)
- sůl
- pepř
- olej
- petrželová nať (hrst)
Postup přípravy receptu
-
Vejce uvaříme natvrdo, počkáme až vystydnou a oloupeme. Rozkrojíme na polovičky a vydloubneme žloutky. Žloutky dáme do misky a vidličkou rozdrobíme ( mohou zůstat menší hrudky ). Žampiony oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, podusíme, osolíme, opepříme. Dusíme do měkka tak 10 minut. Žampiony necháme vystydnout a následně smícháme se žloutky, přidáme majonézu, podle potřeby osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželovou nať, ale necháme si trošku na ozdobu. Směsí plníme bílky. Plněná vejce ozdobíme majonézou a posypeme natí.
Poznámka od kuchařky
To je typický předkrm, který nemůže chybět na každé větší události na polském stole. Velikonoce, křtiny, ale klidně i na posezení s přáteli. Je to rychlé, levné a syté. Vejce můžete ozdobit i koprem nebo mletou sladkou paprikou