
Suroviny
4 porce
- 1 dýně, nejlépe hokkaido
- 2-3 lžíce kokosového oleje (můžete nahradit olivovým)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek pohanky
- hrst cibulové nati
- 3 lžíce bílého vína
- hrst čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalka, máta… co máte k dispozici)
- 5 lžic kustovnice čínské
- 1 lžíce chia semínek
- hrst nasekaných mandlí
- 30 g čerstvého kozího sýra (můžete nahradit fetou)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 200 °C.
-
Ukrojte dýni vršek a vydlabejte vnitřek lžící (semínka můžete očistit a usušit.)
-
Pohanku propereme a dáme vařit s 1,5 hrnku vody, až začne voda vřít, vaříme cca 3 minuty, stáhneme plamen a pod poklicí necháme dojít.
-
V kastrolu rozehřejeme olej, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme i česnek.
-
Přidáme víno. Počkáme, až se odpaří, a přidáme kustovnici, chia semínka a mandle.
-
Přidáme pohanku a nadrobený kozí sýr, promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Pokud kozí sýr nahrazujete fetou, bacha na sůl, aby to nebylo moc.
-
Směsí naplníme dýni až po okraj, přiklopíme víkem a dáme péct do vyhřáté trouby na zhruba hodinu.
Poznámka od kuchařky
Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro „bezlebkace,“ ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/