Plněná pečená dýně s pohankou a chia semínky

176
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 dýně, nejlépe hokkaido
2-3 lžíce kokosového oleje (můžete nahradit olivovým)
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 hrnek pohanky
hrst cibulové nati
3 lžíce bílého vína
hrst čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalka, máta… co máte k dispozici)
5 lžic kustovnice čínské
1 lžíce chia semínek
hrst nasekaných mandlí
30 g čerstvého kozího sýra (můžete nahradit fetou)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.


    Zobrazit celý recept

  2. Ukrojte dýni vršek a vydlabejte vnitřek lžící (semínka můžete očistit a usušit.)

  3. Pohanku propereme a dáme vařit s 1,5 hrnku vody, až začne voda vřít, vaříme cca 3 minuty, stáhneme plamen a pod poklicí necháme dojít.

  4. V kastrolu rozehřejeme olej, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme i česnek.

  5. Přidáme víno. Počkáme, až se odpaří, a přidáme kustovnici, chia semínka a mandle.

  6. Přidáme pohanku a nadrobený kozí sýr, promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Pokud kozí sýr nahrazujete fetou, bacha na sůl, aby to nebylo moc.

  7. Směsí naplníme dýni až po okraj, přiklopíme víkem a dáme péct do vyhřáté trouby na zhruba hodinu.

Poznámka od kuchařky

Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro „bezlebkace,“ ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/