Suroviny
4 porce
- Roláda:
- 500 g mleté vepřové kýty
- 50 g mleté slaniny
- 1 vejce
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce strouhanky
- 1 houska máčená v mléce, vymačkaná
- 1/2 malé nastrouhané cibule
- 3 stroužky česneku, rozetřených se solí a pepřem
- Náplň:
- plnotučná hořčice
- 4 plátky šunky
- 4 plátky sýra
- 2 usmažená vejce
- 1 mrkev
- 5 malých žampionů, nakrájených na plátky
- mletý kmín
- nasekaná petrželka
- Chlupaté knedlíky:
- 500 g najemno nastrouhaných brambor
- 150 g hrubé mouky
- 50 g hladké mouky
- 1 malé vejce
- sůl
- 1/2 hrníčku horkého mléka
- Zelí:
- 500 g najemno nakrájeného zelí
- kmín, sůl
- trošku octa
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny smícháme, uděláme bochánek a párkrát s ním bouchneme, aby v něm nebyl vzduch. Na vál dáme folii, na ní uděláme čtverec, vysoký nejméně 15 mm. Potřeme plnotučnou hořčicí. Šunku dáme dva plátky, konci přes sebe, aby nám vznikl obdélník, o něco menší než maso, na to dáme tímto způsobem sýr, pak vejce a srolujeme malou roládku. Uděláme dvě. Nejdříve na kraj dáme mrkev, roládku, mrkev, roládku, mrkev, žampiony.
Vše dáváme pevně k sobě. Posolíme, popepříme, pokmínujeme žampiony a pomocí folie přehneme. Pevně spojíme, na koncích zaděláme k sobě. Roládu položíme na silně vymaštěný plech tuhým sádlem, na třech místech nožem uděláme otvor, vytlačíme vzduch, zmáčknutím po bocích. Otvory zaděláme, potřeme bílkem a poklademe plátky sádla a dáme péct. Já jí peču v remosce, asi 1 a 1/4 hodiny. Jindy pokladu maso šunkou, sýrem, zeleninou a sroluji roládu. -
Zelí nakrájíme na tenké proužky. Dáme do kastrolku, nalijeme do výšky 1 cm horkou vodu, osolíme, okmínujeme a dusíme. Hlídáme vodu, aby se odpařila, až bude zelí měkké. Podle chuti přidáme ocet.
-
Jemně nastrouhané brambory (nesmí být na jemné nudličky), přelijeme horkým mlékem, promícháme a dáme do cedníčku. Mléko úplně vymačkáme, až zbudou jen suché brambory. Přidáme mouky, vejce, sůl a umícháme těsto. Do vroucí osolené vody dáme na zkoušku jeden knedlíček, bude-li dobrý, naházíme lžičkou všechny knedlíčky, jinak přidáme hrubou mouku. Po vyplavání vaříme asi 7- 8 minut. Scedíme, propláchneme a zamícháme do zelí. Tyto chlupaté knedlíky dělám, když je nedávám do kyselého zelí, aby nezmodraly, proto to horké mléko.