
Suroviny
3 porce
- 2 větší kuřecí prsa (cca 500 g)
- 1 nožka pikantnější klobásy
- 1 středně velká cibule
- 400 g očištěné dýně Hokkaido
- 200 g očištěného celeru
- 200 ml bílého vína
- 1 smetana (33%)
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Prsa očistíme a osušíme. Do každého prořízneme ostrým úzkým nožem otvor, do kterého opatrně zastrčíme na polovinu rozříznutou klobásu. Pokud bude kousek vyčnívat ven, odkrojíme ho a otvor zajistíme párátkem.
-
Do papiňáku (tlakového hrnce) dáme na rozehřátý olej zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Poté vložíme prsa, necháme je ze všech stran zatáhnout a podlijeme 200 ml vína.
Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a celer, mírně osolíme, opeříme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. -
Od doby varu, kdy ubereme plamen na minimum, vaříme 15 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, prsa vytáhneme a uložíme do tepla.
-
Ponorným mixérem zeleninu v hrnci rozmixujeme, podle potřeby přisolíme a smetanou naředíme na požadovanou hustotu. Slabým varem necháme provařit ještě 2 minuty.
-
Prsa šikmým řezem nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a rýží.
Poznámka od kuchařky
Pokud nemáme papiňák, dusíme v hlubším kastrolu 30 minut. Občas podle potřeby malinko podlijeme vodou.
Jestli nemáme nebo nechceme víno, podlijeme vodou nebo vývarem a na závěr omáčku dochutíme šťávou z citronu.
Stane-li se, že hotové maso během dodělání omáčky trochu vychladne, nakrájené porce rozložíme v hrnci na pařák a pod pokličkou ohřejeme.