
Suroviny
- asi 1 kg hlávka kapusty
- 1 šálek rýže
- 350-500 g masa jemně mletého
- 1 cibule nasekana na jemno
- 1,5 polévková lžíce oleje nebo sádla
- 4-5 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 kávová lžička pepře
- 1 kávová lžička paprika sladká
- příp paprika pálivá (kdo chce)
- 1 vejce (nemusí být)
- sůl
- 1 sklenice či krabička rajčatového pyré
Postup přípravy receptu
-
Ryži uvaříme. Tenkým nožem kapustě vyřežeme košťál. Když vyřízneme hezky do kužele, tak se listy budou krasně oddělovat. Kapustu dame do vařící vody a ovaříme. Oddělíme jednotlivé listy a seřízneme naplocho hlavní řapík.
-
Na pánvi na oleji nebo sádle opražíme cibulku dozlata, přidáme česnek, chvilku osmahneme a odstavíme. Přidáme mletou papriku.
-
Opraženou cibulku s česnekem a paprikou zamícháme do rýže, přidáme maso, vejce (nemusíme), pepř a sůl. Vše rukama promícháme a plníme připravené listy kapusty tak, že list si dáme na dlaň, náplň položíme do středu jako malý váleček, spodek listu přehneme přes náplň, přeložíme boky a zamotáme závitek.
-
Skládáme do kastrolu, na dno dáme zbytky košťálů. Přikryjeme zbylými posekanými listy, zalijeme vodou asi tak dva cm nad kapustu a dusíme. Asi tak v polovině vaření přendáme na pekáček, přidáme rajčatové pyré a dopékáme v troubě.
Poznámka od kuchařky
Tento recept vznikl nedopatřením, původně je na zelí (kapusta-zelí, četla jsem slovenský recept :-)))) ), ale výsledek je jiný, než „golubci“ a překvapivě dobrý