- reklama -
Suroviny
4 porce
- vepřové plíčky
- 1 menší cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- sůl
- Na omáčku:
- 90 g másla
- 50 g hladké mouky
- 200 ml vývaru z plíček
- 200 ml smetany
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíci citronové šťávy nebo octa
- cukr podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Plíčky očistíme, opláchneme a dáme do většího hrnce (vařením nabudou). Přidáme cibuli, koření, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka.
-
Vývar scedíme, plíčky necháme vychladnout a po odstranění průdušnic a dýchací trubice je nakrájíme na hrubší kousky nebo nudličky.
-
Z másla a mouky připravíme světlejší zásmažku (jíšku), kterou naředíme vývarem. Okyselíme a cca 15 minut za stálého promíchávání provaříme na hustější omáčku.
-
Omáčku naředíme smetanou, přidáme cukr, plíčky a hořčici a 5minut necháme slabým varem provařit. Pokud se nám bude zdát konzistence omáčky hustá, naředíme ji podle potřeby zbylým vývarem.
-
Na přílohu se hodí brambory i knedlík.
Kuchařka: Anna Kocikova