
- reklama -
Suroviny
8 porcí
- 300 ml vlažné vody
- 2 PL oleje
- 500 ml hladké mouky
- 100 ml celozrnné žitné mouky
- 100 ml celozrnné pšeničné mouky
- 100 ml ovesných vloček
- 2 kl soli
- 1/2 kl jedlé sody
- 20 g droždí
- 1 kl cukru
- 1 kl sladěnky
- 2 pl sezamových semínek
- 2 pl lněných semínek
- 2 pl slunečnicových semínek
- drcený kmín
- Na potření:
- 1 rozšlehané vejce
- ovesné vločky – na posypání
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto.
-
Po vykynutí rozdělíme těsto na 8 dílů a z každého kousku těsta umotáme pletýnku nebo jiný tvar pečiva.
-
Pletýnky dáme na plech a necháme ještě 15 minut kynout, potom pečivo pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme ovesnými vločkami.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut, podle trouby.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla opět na www.varecha.sk a mírně jsem ho upravila. Autorkou originálu je Afataga. Překvapilo mě přidání jedlé sody do těsta. Ale pečivo je druhý den stejně měkké jako první, což je nejspíš zásluha jedlé sody.
Kuchařka: bystrouska









