
Suroviny
- Rozkvas:
- 30 g kvasu
- 150 g vody
- 100 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- Suroviny na rozkvas dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit – trvá to přibližně 10-12 hodin.
- Dále do těsta:
- 150 g vody
- 100 g hladké mouky T650
- 250 g pšeničné mouky
- (nebo celých 350 g pšeničné chlebové mouky)
- – 30-40 minut autolýza
- Poté vmíchat:
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 10-20 g vody
Postup přípravy receptu
-
K rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promísíme a 30-40 minut necháme odpočinout – proběhne autolýza, mouka zbobtná a lepková struktura se pak lépe vyvíjí.
-
K odpočinuté směsi přidáme kmín, sůl a lžíci – dvě vody a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a necháme rozkynout – než zvětší objem asi o 50%. Pak těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na 2 díly a z každého uděláme bulku – budoucí malý chlebík.
-
Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do velkého „jazyka“ a ten podélně rozřízneme na 3 pásky, ze kterých upleteme plochý cop. Kromě okrajů potřeme plochu copu vodou a převrátíme na něj bulku – viz poslední foto postupu.
-
Takto nachystaný chlebík uložíme na plech na pečící fólii vzhůru nohama a celý plech s oběma bochníčky pak vložíme kynout do velikého igelitového pytle, který kynoucímu těstu pomůže udržet teplo a vlhko.
-
Vykynuté chleby opatrně otočíme zpět, můžeme je poprášit moukou a dáme je upéct do rozehřáté trouby s plechem na dně, kam po vsazení chlebů chrstneme 100-150 ml horké vody. Při 220-230°C pečeme 30-35 minut.
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/pleteny-chleb/