
- reklama -
Suroviny
- 1 kg brambor
- 2-3 vyzrálé, měkčí hrušky
- 200 g nivy
- 2 PL rozpuštěného másla
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 3 mm.
-
Dno zapékací nádoby vymažeme polovinou rozpuštěného másla a poklademe plátky brambor. Lehce osolíme a opepříme a zasypeme polovinou nahrubo nastrouhané nivy. Další vrstvu tvoří oloupané, na plátky nakrájené hrušky, které zasypeme opět sýrem. Trochu sýra si ještě ponecháme stranou.
-
Pokračujeme opět plátky brambor, ty pokropíme zbývajícím máslem, osolíme a zasypeme zbývajícím sýrem.
-
Dáme zapéci do trouby vyhřáté na 200°C asi na 1/2 hodiny (do té doby, než povrch pěkně zrůžoví). Podáváme s výraznějším kompotem, nám k tomu chutnal kompot z černého rybízu.
Kuchařka: Danca