
Suroviny
20 – 25 ks
- TĚSTO:
- Voda 230 ml (i více, dle druhu použité mouky)
- sůl 2 lžičky
- cukr 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce (lze i obyčejný)
- vejce 1 ks (nemusí být)
- mouka hladká 400 g
- polohrubá mouka 100 g
- pizza koření (bylinky) 1 lžička
- droždí čerstvé 1/4 kostky (nebo 1 lžička sušeného)
- NÁPLŇ:
- Kečup
- salám (anglická slanina,…)
- šunka
- sýr tvrdý
- Na pomazání
- vejce
- Na posyp
- mák
- sezam
- lněné semínko
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme v uvedeném pořadí do pekárny, zapneme program těsto a necháme kynout. Nebo zaděláme v misce kvásek – droždí, mléko, troška mouky – po vzejití ho vmícháme do zbylých surovin, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout.
-
Po vykynutí vyválíme z těsta dva malé obdélníky, o rozměrech asi 30x20cm. Jeden pomažeme kečupem (nepotíráme úplně slabě – jinak se nám jeho chuť ztratí, ani silně – aby nám pak z tyčinek nevytékal)a posypeme nastrouhaným sýrem.
-
Pak na plát rozložíme plátky salámů (já měla česnekový bok a krůtí šunku) a přiklopíme druhým plátem. Můžeme ještě salám shora potřít jemňouce kečupem, aby nám horní plát lépe přilnul. Upravíme, abychom jsme měli kraje vrchního plátu u krajů spodního plátu, lehoučce přimáčkneme a ihned krájíme na proužky silné asi 1 – 1,5 cm. Krájíme buď hodně ostrým nožem, nebo to jde i kovovým kolečkem na pizzu.
-
Nebo můžeme vyválet velký obdelník, polovinu, pomazat, posypat,.. a pak jen druhou půlkou přiklopit.
-
Po nakrájení proužky klademe na plech s peč.papírem, stáčíme je do tzv.kroucánků a klademe kousek od sebe (ještě nakynou). Necháme přikryté (plátýnkem, utěrkou,..) kynout asi 20 min., pak je pomažeme rozkvedlaným vajíčkem, dle chuti posypeme semínky a dáme péct na 170°C asi 15 – 20 min. (dle velikosti tyčinek a výkonu trouby). Po upečení přendáme tyčinky na podložku. Nenecháváme je na horkém plechu, jinak se vysuší.
Poznámka od kuchařky
Původ receptu: Základní recept pochází z Dámy http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=6038, ale já jsem ho jako první zaregistrovala u naší Gabiny, která tyčinky upekla a přidala do fotoalba. Recept jsme si upravily podle svých možností. Já osobně jsem si pozměnila mouku,olej a množství tekutiny.
Takže tímto děkuji jak Gabině, za nalezení takovéhle dobroty, tak i Anndy, za jeho vytvoření.
Chtěla bych tyhle tyčinky vřele doporučit, protože jsou opravdu výborné, lehoučké na chuť a velmi jedlé.