
Suroviny
2-3 porce
- Pizza těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 kl soli
- 1 kostka droždí
- 1/2 kl cukru
- 250 ml teplé vody
- 4 PL oleje
- Špenátová náplň:
- 400 g mrazeného špenátu (lepší je listový, já měla jen protlak)
- 1 střední cibule
- 2 PL oleje
- 3 stroužky česneku
- 200 ml šlehačky
- sůl, pepř
- Dále:
- anglická slanina (nemusí být)
- na každou pizzu 1 syrové vejce
- tvrdý sýr na strouhání (já měla Krolewski)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme těsto – smícháme mouku se solí, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme teplou vodou a necháme 5 minut vzkypět. Přilijeme olej, vypracujeme těsto a necháme odpočinout.
-
Mezitím nakrájíme cibulku na drobno, na oleji ji necháme zesklovatět, přidáme špenát, prolisovaný česnek, sůl, pepř, zalijeme smetanou a necháme odpařit větší část tekutiny.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na porce, z tohoto množství to vyjde asi na 2 větší nebo 3 menši pizzy (velikosti většího talíře). Z každého kousku těsta vyválíme placku, potřeme ji špenátem, kdo nechce bezmasou verzi, poklade plátky slaniny, doprostřed vyklepneme jedno vejce a posypeme všechno sýrem.
-
Pečeme na 210°asi 8-10 minut podle trouby.
Poznámka od kuchařky
Jelikož je ve špenátu smetana, nedávala jsem už žádný jiný podklad. Dívala jsem se, že tu několik špenátových pizz je, ale mají rajčatový základ, tak jsem se rozhodla přidat i tuto svoji jen se smetanou, špenátem a vejcem, třeba to někoho inspiruje :-). Nedávno jsem si tuto pizzu dávala v restauraci a moc mi chutnala, tak jsem ji vyzkoušela i doma.