Pizza s červenou řepou a hlívou ústřičnou

77
- reklama -

Suroviny
Velký plech-podle jedlíků

1 velké těsto na pizzu rozválené na papíru (vyjde na velký plech)
400 g Mysliveckého salámu (2×200 g balení z LIdlu)
150 g oravské či anglické slaniny
3 rajčata
1 sklenice italské červené omáčky na těstoviny nebo plechovka krájených rajčat
1 velká předvařená červená řepa
200 g sýru Gouda
150 g jiného tvrdého sýru
150 ml dobrého kečupu (já dávám Heinz)
1 hrst oregana (dobromysl), sušené nebo čerstvé
olivový olej
1 balení hlívy ústřičné nebo 250 g žampionů
sůl
pepř
Na ozdobu a dochucení:
svazeček petrželky
kroužky cibule
12 lístků rukoly

Postup přípravy receptu

  1. Řepu vcelku uvaříme do poloměkka, oloupeme a nastrouháme na větších slzách. Právě tak nastrouháme sýry, každý zvlášť. Těsto rozvineme na plech i s papírem, tence potřeme olivovým olejem.


    Zobrazit celý recept

  2. A začneme obkládat a zdobit:
    1. vrstva – polovina italské omáčky ze sklenice, posypaná oreganem a pepřem
    2. vrstva – strouhaný druhý sýr
    3. vrstva – nastrouhaná řepa, může se nepatrně přisolit
    4. vrstva – rozprostřít oba balíčky Mysliveckého salámu
    5. vrstva – druhá polovina italské omáčky
    6. vrstva – na tenko nakrájené měkké části hlívy
    7. vrstva – 2/3 nastrouhané goudy
    8. vrstva – slaninu překrojit na třetiny a poklást celý povrch pizzy
    9. vrstva – rajčata nakrájená na kolečka, rozdělit po celé ploše
    10. vrstva – do mezer mezi rajčaty nastříkat proužky kečupu
    11. vrstva – posypat zbylým sýrem

  3. Rozehřejeme troubu na 200°C. Pečeme v horní polovině trouby na 190°C, po 15 min na 180°C. Hotová je, až se začnou rajčata scvrkávat a na povrchu nejsou mokrá, nejméně 25 min. Je hodně naplněná, musí se dobře propéci těsto. Pak nakrájíme cibulku na kolečka, pokrájíme bylinky, posypeme pizzu nebo posypeme každou porci zvlášť.

Poznámka od kuchařky

Červená řepa je zdravá a ne každý ji má rád. Tak hledám způsob, kam ji nenápadně přidávat, aby tam nebyla cítit nebo nepřevládala její chuť. Já ji mám ráda naloženou a také do boršče. Ale může se přidat leckde. V pizze byla vynikající a jsem ráda, že to vyšlo.

Tvrdé části hlívy jsem nakrájela, dala na máslo na cibulku, přidala trochu drceného kmínu, osolila, šoupla tam jedno vejce a snědla to bez chleba.

Pizzové těsto kupuji, neboť je připravené, jen obložit. Zkoušela jsem pár receptů, ale žádný nebyl ten pravý. Tak jsem to vzdala.