Suroviny
- 60 dkg hladké mouky
- 1 dl stolního oleje
- 1 kostka droždí
- 3 dl mléka /dle potřeby/
- 1 KL soli
- 1 KL sušeného česneku
- 1 vajíčko na potření
- celý kmín, sůl, slunečnicová semínka
- Náplň:
- 25 kg šunky od kosti nebo jiné
- 20 dkg tvrdého sýru – zde gouda
- 1 hermelín
- 10 žampionů
- 1 plechovka Polpa di pomodoro
- lze nahradit domácím kečupem
- koření na pizzu nebo čerstvé bylinky dle chuti – bazalka, oregano, tymián aj.
- svazek jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- trochu chilli omáčky, kdo má rád pikantní chuť
Postup přípravy receptu
-
Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto. Několikrát ho propracujeme a po dobu kdy kyne, připravíme náplň.
-
Všechny suroviny nakrájíme na drobné kostičky, žampiony na plátky, cibulku drobně a česnek jemně nasekáme.
Do misky vyklepneme rajčata, do nich vmícháme česnek, cibulku, koření nebo bylinky. Přidáme ostatní suroviny a promícháme. Náplň jsem nesolila s ohledem na slanost surovin, ale kdo chce, může mírně přisolit nebo přidat trošku mletého pepře. -
Pokud je těsto vykynuté, rozdělíme ho na poloviny a první část vyválíme přímo na plechu, který dobře vymastíme sádlem. Necháme chvíli nakynout a na těsto rozetřeme připravenou náplň. Vyválíme druhý plát těsta a náplň jím přikryjeme. Okraje k sobě pevně přitiskneme. Opět necháme 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem, mírně posolíme, posypeme celým kmínem a slunečnicovými semínky, může být i sezam. Vše vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a upečeme.
Až se vám bude zdát hotovo, doporučuji přepnout troubu pouze na spodní ohřev, jelikož je náplň vlhká, tak aby se i spodní část dobře upekla.
Poznámka od kuchařky
Proč je v názvu s překvapením? Protože toto těsto můžeme plnit různými náplněmi. Dělala jsem již s podušeným listovým špenátem, žampiony a nivou, také lze použít tuňáka nebo jiné ryby z konzervy, přidat cibuli, česnek, na plátky vařená vejce, s podušenou zeleninou, zde se fantazii meze nekladou. Rodina je pak překvapená, jaká náplň se tam skrývá 🙂 a nebo můžete dát na každou polovinu těsta jinou. Nakrájíme na řezy, podáváme teplé se zeleninovým salátem, ale i studené je to dobré.