
Suroviny
4 porce
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 150 g strouhaného eidamu
- 100 g čerstvého strouhaného křenu
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 lžíce másla
- maggi
- pepř
- sůl
- olej
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
-
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, zakapeme maggi a potřeme hořčicí.
-
Necháme je v chladu odležet do druhého dne. Pak plátky masa obalíme v hladké mouce a opečeme na rozpáleném oleji dozlatova (nejprve zprudka, následně teplotu snížíme).
-
Mezitím nastrouháme sýr a křen – pro „otrlé a žíznivé“ v poměru 1:1, pro ostatní podle individuální chuti, nejlépe však tak, jak je uvedeno v ingrediencích.
-
Hotové maso vyjmeme z pánve a udržujeme horké.
-
Ve výpeku rozpustíme lžíci másla, promícháme všechny masové odpečky, zaprášíme moukou a zalijeme studenou vodou nebo vývarem.
-
Šťávu zredukujeme na požadovanou hustotu a dochutíme solí, pepřem a případně malým množstvím hořčice.
-
Horké kotlety podlijeme šťávou a posypeme sýrovo-křenovou směsí, která by se po chvilce měla začít roztékat.
-
Podáváme nejlépe s chlebem a korbelem vychlazeného piva.
Poznámka od kuchařky
Pokrm i jeho název pochází z restaurace Pivovarský dvůr pod hradem Zvíkov.