Pivovarský kotlet

138
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 vepřové kotlety s kostí
150 g strouhaného eidamu
100 g čerstvého strouhaného křenu
2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžíce másla
maggi
pepř
sůl
olej
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, zakapeme maggi a potřeme hořčicí.

  2. Necháme je v chladu odležet do druhého dne. Pak plátky masa obalíme v hladké mouce a opečeme na rozpáleném oleji dozlatova (nejprve zprudka, následně teplotu snížíme).

  3. Mezitím nastrouháme sýr a křen – pro „otrlé a žíznivé“ v poměru 1:1, pro ostatní podle individuální chuti, nejlépe však tak, jak je uvedeno v ingrediencích.

  4. Hotové maso vyjmeme z pánve a udržujeme horké.

  5. Ve výpeku rozpustíme lžíci másla, promícháme všechny masové odpečky, zaprášíme moukou a zalijeme studenou vodou nebo vývarem.

  6. Šťávu zredukujeme na požadovanou hustotu a dochutíme solí, pepřem a případně malým množstvím hořčice.

  7. Horké kotlety podlijeme šťávou a posypeme sýrovo-křenovou směsí, která by se po chvilce měla začít roztékat.

  8. Podáváme nejlépe s chlebem a korbelem vychlazeného piva.

Poznámka od kuchařky

Pokrm i jeho název pochází z restaurace Pivovarský dvůr pod hradem Zvíkov.