Suroviny
6 – 8 porcí
- Ragú:
- 30 g sušených hříbků
- 3 – 4 hrnky zeleninového vývaru (či voda + odpovídající množství zeleninového bujonu – doporučuji sypký Alnatura)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká nadrobno nakrájená cibule
- 5 stroužků česneku
- 250 g čerstvých (hnědých) žampionů
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 250 g mrkve
- 1 vrchovatá lžička sušeného rozmarýnu
- 2 vrchovaté lžičky sušeného tymiánu
- 1,25 hrnku piva stout
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 3 hrnky vařených červených fazolí či stejné množství konzervovaných (asi 2 plechovky)
- hodně čerstvě mletého pepře
- sůl dle chuti
- Bramborové houstičky:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku studené vody
- 1 hrnek bramborové kaše (ev. ji připravte z 1 velké brambory, trochy rostlinného mléka a tuku, viz postup)
Postup přípravy receptu
-
Sušené houby (pokud jsou nakrájené na velké kusy, natrhejte je na menší) zalijte 3 hrnky vroucího zeleninového vývaru, přikryjte a nechte stát po dobu přípravy receptu.
-
Ve větší hrnci zahřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli (smažte cca 5 – 7 minut).
-
Přidejte rozmačkaný česnek a nechte další minutku osmahnout.
-
Žampiony nakrájejte na plátky, mrkev a celer na tenčí špalíčky (julienne) a přidejte spolu s tymiánem a rozmarýnem do hrnce.
-
Smažte asi 5 minut, dokud houby nepustí šťávu a lehce nezhnědnou.
-
Přidejte pivo, rajčatový protlak, čerstvý černý pepř a přiveďte k varu.
-
Pivo by se mělo asi po třech minutách varu mírně zredukovat.
-
Přidejte sušené houby společně s 3 a půl hrnku vývaru, zakryjte hrnec poklicí, přiveďte k varu a nechte vařit asi pět minut. Poté pomalu přidávejte mouku rozmíchanou v 1 hrnku studené vody.
-
Pokračujte ve vaření, přibližně po pěti minutách ragú zhoustne. Pokud je husté příliš, přidejte zbylého půl hrnku vývaru.
-
Pokud je tekutější či tak akorát, další vývar nepřidávejte.
-
Do hrnce vmíchejte fazole, sejměte z ohně, přikryjte a nechte odpočívat po dobu přípravy bramborových houstiček.
-
Troubu předehřejte na 210°C a připravte si menší pekáček či zapékací mísu.
-
Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.
-
V jiné misce smíchejte bramborovou kaši, olivový olej a vodu. Pokud nemáte kaši, dejte větší oloupanou bramboru do mikrovlnky a pečte/vařte/mikrovlňte na nejvyšší teplotu cca 5 minut (pravidelně kontrolujte).
-
Poté bramboru rozmačkejte vidličkou, přidejte asi 1/4 hrnku rostlinného mléka, 2 lžíce olivového oleje či trochu vegan tuku, špetku soli a vyšlehejte do konzistence kaše.
-
Z ingrediencí na houstičky vypracujte tužší těsto. Prodělejte ho na vále, vytvarujte do tvaru pečící formy a rozdělte na požadovaný počet porcí.
-
Ragú přelijte do zapékací nádoby, rozmístěte na něj těsto na houstičky, opepřete, posypte tymiánem a rozmarýnem, zalijte olivovým olejem a vložte do trouby.
-
Pečte asi 20 minut, dokud nejsou houstičky zlatavé a ragú nebublá.
-
Vyjměte z trouby, nechte nejméně čtvrt hodiny chladnout a poté podávejte.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz