Pivní fazolové ragú s houbami a bramborovými houstičkami

68
- reklama -

Suroviny
6 – 8 porcí

Ragú:
30 g sušených hříbků
3 – 4 hrnky zeleninového vývaru (či voda + odpovídající množství zeleninového bujonu – doporučuji sypký Alnatura)
2 lžíce olivového oleje
1 velká nadrobno nakrájená cibule
5 stroužků česneku
250 g čerstvých (hnědých) žampionů
2 řapíky řapíkatého celeru
250 g mrkve
1 vrchovatá lžička sušeného rozmarýnu
2 vrchovaté lžičky sušeného tymiánu
1,25 hrnku piva stout
2 lžíce rajčatového protlaku
1/4 hrnku polohrubé mouky
3 hrnky vařených červených fazolí či stejné množství konzervovaných (asi 2 plechovky)
hodně čerstvě mletého pepře
sůl dle chuti
Bramborové houstičky:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
2 lžíce cukru
1 lžička soli
3 lžíce olivového oleje
1/2 hrnku studené vody
1 hrnek bramborové kaše (ev. ji připravte z 1 velké brambory, trochy rostlinného mléka a tuku, viz postup)

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby (pokud jsou nakrájené na velké kusy, natrhejte je na menší) zalijte 3 hrnky vroucího zeleninového vývaru, přikryjte a nechte stát po dobu přípravy receptu.


    Zobrazit celý recept

  2. Ve větší hrnci zahřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli (smažte cca 5 – 7 minut).

  3. Přidejte rozmačkaný česnek a nechte další minutku osmahnout.

  4. Žampiony nakrájejte na plátky, mrkev a celer na tenčí špalíčky (julienne) a přidejte spolu s tymiánem a rozmarýnem do hrnce.

  5. Smažte asi 5 minut, dokud houby nepustí šťávu a lehce nezhnědnou.

  6. Přidejte pivo, rajčatový protlak, čerstvý černý pepř a přiveďte k varu.

  7. Pivo by se mělo asi po třech minutách varu mírně zredukovat.

  8. Přidejte sušené houby společně s 3 a půl hrnku vývaru, zakryjte hrnec poklicí, přiveďte k varu a nechte vařit asi pět minut. Poté pomalu přidávejte mouku rozmíchanou v 1 hrnku studené vody.

  9. Pokračujte ve vaření, přibližně po pěti minutách ragú zhoustne. Pokud je husté příliš, přidejte zbylého půl hrnku vývaru.

  10. Pokud je tekutější či tak akorát, další vývar nepřidávejte.

  11. Do hrnce vmíchejte fazole, sejměte z ohně, přikryjte a nechte odpočívat po dobu přípravy bramborových houstiček.

  12. Troubu předehřejte na 210°C a připravte si menší pekáček či zapékací mísu.

  13. Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.

  14. V jiné misce smíchejte bramborovou kaši, olivový olej a vodu. Pokud nemáte kaši, dejte větší oloupanou bramboru do mikrovlnky a pečte/vařte/mikrovlňte na nejvyšší teplotu cca 5 minut (pravidelně kontrolujte).

  15. Poté bramboru rozmačkejte vidličkou, přidejte asi 1/4 hrnku rostlinného mléka, 2 lžíce olivového oleje či trochu vegan tuku, špetku soli a vyšlehejte do konzistence kaše.

  16. Z ingrediencí na houstičky vypracujte tužší těsto. Prodělejte ho na vále, vytvarujte do tvaru pečící formy a rozdělte na požadovaný počet porcí.

  17. Ragú přelijte do zapékací nádoby, rozmístěte na něj těsto na houstičky, opepřete, posypte tymiánem a rozmarýnem, zalijte olivovým olejem a vložte do trouby.

  18. Pečte asi 20 minut, dokud nejsou houstičky zlatavé a ragú nebublá.

  19. Vyjměte z trouby, nechte nejméně čtvrt hodiny chladnout a poté podávejte.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz