Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 120 g žitné chlebové mouky
- 220 ml piva
- 80 ml vlažné vody
- 1/2 kostky droždí
- 1 velká cibule – 150g
- 1 lžíce sádla + na vymazání formy
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- Slunečnicová semínka na posypání
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme dozlatova až lehce dohněda na lžíci sádla.
-
Oba druhy mouky nasypeme do mísy, přidáme sůl, kmín a doprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 15 – 20 minut přikryté utěrkou.
-
Do mísy přidáme restovanou cibuli a pivo. Zpracujeme suroviny v pružné těsto a přikryté utěrkou necháme kynout na teplém místě (můžete lehce nahřát troubu a těsto v nerezové míse vložit dovnitř).
-
Po půl hodině opět prohněteme a dáme opět kynout.
-
Po další půlhodině těsto prohněteme a vložíme do sádlem vymazané chlebíčkové formy.
-
Dáme opět do tepla na další půlhodinu kynout.
-
Nakynutý chléb potřeme osolenou vodou, posypeme semínky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
-
Pečeme asi 40 minut, dokud chléb nebude při poklepu na dno formy dunět.
-
Asi v polovině pečení opět potřeme vodou.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz