
Suroviny
podle strávníků
- 200 g změklého másla
- 300 g moučkového cukru
- 6 vajec (celých)
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 125 g škrobové moučky
- 1 vrchovatá kávová lžička prášku do pečiva
- olej na vytření pečících kleští
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Máslo utřeme do pěny a teprve potom přidáváme po malých dávkách moučkový cukr. Současně přidáváme vejce a špetku soli. Třeme tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Pak smícháme mouku se škrobovou moučkou, prosejeme do těsta a vše důkladně promícháme.
-
Těsto je poněkud tužší, proto ho dáváme po lžících do rozpálených a vymaštěných kleští na pečení vaflí a jednu po druhé pečeme dozlatova. Stačí vždy jednu lžíci do vaflovače.
-
Necháme je vždy vychladnout jednu vedle druhé, aby nezvlhly a před podáváním je podle chuti pocukrujeme. Můžeme je i natřít dobrou marmeládou a slepit vždy dvě dohromady. Ozdobíme je šlehačkou popřípadě i ovocem.
Poznámka od kuchařky
Náš dnešní oběd, nejprve byla bramborová polévka a vafle, jako další chod, či zákusek.
Tímto receptem jsem se inspirovala mou kuchařskou knihou „Pečivo pro slavnostní příležitosti“
Tyto vafle se hodí i ke kávě, jako zákusek.
Receptů na vafle je tu několik, ale ty mé se trošku od nich liší.