Piškotový koláč s ovocem bezlepkový ( nebo s lepkem )

70
- reklama -

Suroviny
8 až 12

150 g cukru moučka
150 g bezlepkové mouky (Schär B)
4 vejce
1 lžička kypřícího prášku
100 ml vlažného mléka
1 PL rumu
ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Koláčovou (já dělám v dortové) formu hodně vymastíme, vysypeme strouhankou a poklademe ovocem řeznou plochou nahoru.


    Zobrazit celý recept

  2. Z bílků ušleháme sníh, přidáme 70g cukru a ušleháme do husta. Žloutky rozšleháme s 80g cukru, přidáme vlažné mléko, rum a 50g mouky a prošleháme. Přidáme 100g mouky, prášek do pečiva a sníh a již jen vařečkou či lžící zvolna promícháme.

  3. Nalijeme na ovoce a pečeme při 150°C, já peču v horkovzdušné troubě asi 30 minut.

Poznámka od kuchařky

Koláč nechávám propéct do tmavší barvy, aby se pěkně propekl. Můžete použít i pečící papír na dno formy, já to nedělám, koláč se pak po vyklopení trochu spadne. Na chuť je velice jemný, nadýchaný a šílená mňamka. Ještě chci sdělit, že dno koláčové formy je vrškem upečeného koláče. Ovoce je tudíž nahoře.

Recept jsem si do bezlepkové podoby upravila z jedné běžné staré kuchařky po mamce. Kdo si lepek nehlídá, místo Schär dá hladkou pšeničnou.