Suroviny
8 až 12
- 150 g cukru moučka
- 150 g bezlepkové mouky (Schär B)
- 4 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku
- 100 ml vlažného mléka
- 1 PL rumu
- ovoce
Postup přípravy receptu
-
Koláčovou (já dělám v dortové) formu hodně vymastíme, vysypeme strouhankou a poklademe ovocem řeznou plochou nahoru.
-
Z bílků ušleháme sníh, přidáme 70g cukru a ušleháme do husta. Žloutky rozšleháme s 80g cukru, přidáme vlažné mléko, rum a 50g mouky a prošleháme. Přidáme 100g mouky, prášek do pečiva a sníh a již jen vařečkou či lžící zvolna promícháme.
-
Nalijeme na ovoce a pečeme při 150°C, já peču v horkovzdušné troubě asi 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Koláč nechávám propéct do tmavší barvy, aby se pěkně propekl. Můžete použít i pečící papír na dno formy, já to nedělám, koláč se pak po vyklopení trochu spadne. Na chuť je velice jemný, nadýchaný a šílená mňamka. Ještě chci sdělit, že dno koláčové formy je vrškem upečeného koláče. Ovoce je tudíž nahoře.
Recept jsem si do bezlepkové podoby upravila z jedné běžné staré kuchařky po mamce. Kdo si lepek nehlídá, místo Schär dá hladkou pšeničnou.