Suroviny
12 porcí
- 10 vajec
- 280 g cukru moučka
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- Krém:
- 1/2 l mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- asi 200 g másla
- cukr moučka dle chuti
- 2 lžíce rumu
- 1/2 krému lze obarvit kakaem
Postup přípravy receptu
-
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr a žloutky (rozmíchané vidličkou). Nakonec pomalu vmícháme polohrubou mouku a prášek do pečiva.
-
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme. Když je špejle suchá a těsto se na ní nelepí, je dort upečený.
-
Na krém si uvaříme klasický pudink, který necháme vychladit. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo, do kterého pomalu přidáváme vychladlý pudink, dle chuti přisladíme a ochutíme rumem.
-
Dort rozkrojíme na 3 části. Každou placku pokapeme rumem, potřeme pikantní marmeládou např. rybízovou, na ní namažeme připravený vyšlehaný krém. Dort znovu složíme, boky dortu můžeme potřít zbylým krémem, obalit ve strouhaných ořeších.
-
Vršek dortu polijeme čokoládovou polevou a zdobíme (např. ořechy, mandle, čokoládové hoblinky, bonbóny, lentilky, pralinky, růže ze sušeného mléka).