Suroviny
1 roláda
- Piškot:
- 5 vajec
- 5 polévkových lžic cukru krupice (krystalu)
- 5 polévkových lžic polohrubé mouky
- špetku prášku do pečiva
- Krém:
- 200 g másla
- 500 ml mléka
- 4 vrchovaté polévkové lžíce kukuřičného škrobu (Gustin,Ruf)
- 1 vanilkový cukr
- cukr moučka podle chuti
- mandlové nebo kokosové aroma
- trochu kokosu na obalení
- marmeláda
Postup přípravy receptu
-
Piškot:
Do nádoby, ve které budeme šlehat, dáme vejce, cukr a šleháme asi 15 minut do zhoustnutí. Lehce vmícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a stejnoměrně rozetřeme na plech, vyložený pečícím papírem. Dáme do předehřáté trouby a na 180°C pečeme do zrůžovění. Zkusíme špejlí, zda je piškot upečený, necháme vychladit. Vychladlý piškot potřeme marmeládou a krémem (trochu krému necháme na potření povrchu). Pomocí papíru roládu srolujeme a zároveň papír stahujeme z piškotu dolů. Povrch potřeme krémem a obsypeme kokosem. Necháme ztuhnout a krájíme kousky, jak je chceme mít široké. -
Krém:
300 ml mléka uvedeme do varu, přidáme vanilkový cukr a ve zbytku mléka rozmíchaný škrob. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, necháme vychladit, občas promícháme. Máslo rozšleháme a po částech přidáváme vychladlý škrob. Dobře vyšleháme, podle chuti přidáme cukr a aróma. Máslo i kaše musí mít stejnou pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.
Poznámka od kuchařky
Všeobecně známý recept, někdy dělám krém z pudingu.