Suroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- Náplň:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 velké lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžíce vody
- 1 ztužovač šlehačky
- marmeláda podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Den před pečením si připravíme šlehačku.
-
Do kastrůlku, nejlépe s nepřilnavým povrchem dáme cukr, zakápneme vodou a za stálého míchání rozpustíme na karamel. Dáváme pozor, aby moc nezhnědl, měl by mít barvu medu.
-
Pak odstavíme z ohně a opatrně vmícháme šlehačku.
-
Vrátíme zpět na oheň a při stálém míchání necháme karamel rozpustit a povaříme. Šlehačku dáme do druhého dne do lednice.
-
Druhý den vyšleháme se ztužovačem.
-
Na těsto si oddělíme žloutky od bílků.
-
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně zašleháme cukr, žloutky a nakonec opatrně vmícháme mouku.
-
Plech vyložíme pečícím papírem, pomažeme tukem a rozetřeme těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C. Pečeme 8 – 10 min.
-
Ještě horkou roládu stočíme a necháme vychladnout.
-
Pak potřeme marmeládou, vyšlehanou šlehačkou a opatrně stočíme.
Poznámka od kuchařky
Recept na karamelovou šlehačku jsem slyšela v rádiu. Je tak akorát sladká, ale má úžasnou karamelovou chuť.