Piškot se šlehačkovým krémem

66
- reklama -

Suroviny
1 porce

Korpus:
225 g cukru krupice
120 g hladké mouky
30 g hrubé mouky
6 vajec (oddělit žloutky od bílků)
75 g oleje
Náplň, tzv. jo-vo krém:
1 smetana ke šlehání
ztužovač do šlehačky
malý bílý jogurt Hollandia
jahody

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Vyšleháme bílky s cukrem dotuha (když vytáhneme šlehač, musí v bílkové hmotě zůstat špičky v místě vytažení šlehacích metliček).

  2. V další míse si vyšleháme žloutky s olejem do světlé pěny, postupně budeme do pěny ze žloutků přidávat mouku a bílky, opatrně mícháme.

  3. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C do zrůžovění.

  4. Krém: Vyšleháme šlehačku se ztužovačem a přidáme bílý jogurt, dle chuti můžeme osladit.

  5. Vychladlý piškot si rozpůlíme, na jednu půlku natřeme část krému, poklademe jahody nakrájené na malé kousky, jahody opět potřeme krémem a přiklopme druhou půlkou piškotu (celý moučník si můžeme oříznout, aby byl souměrný). Zdobíme dle libosti, já potřela zbylým krémem, ozdobila jahodami a odřezky z piškotu.

Poznámka od kuchařky

Při pečení dortu jsem si upekla navíc jeden plát pišotu, který jsem nevyužila, ale nechtěl se nám jíst jen s marmeládou, tak jsem zaimprovizovala, proto zbytkáč.