- reklama -
Suroviny
- nízký piškot nebo na dno rozložíme dětské piškoty, taky se hodí řezy z piškotové rolády
- Na vrchní hmotu:
- 4 dcl podmáslí
- 1 zakysaný krém – hustý Rama Cremefine, může se nahradit krémovitou zakysanou smetanou
- zhruba 70 g moučkového cukru
- 1 dcl mléka
- 20 g práškové želatiny
- 300 g borůvek
- šlehačka
- trochu borůvek nahoru na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Do mléka teplého zhruba 50 – 55°C dáme rozpustit želatinu, nejlípe to jde malou metličkou, necháme trochu prochladnout a spolu s ostatním rozšleháme.
-
Chvíli necháme a když hmota začíná mírně tuhnout, zamícháme borůvky, vlijeme na korpus a dáme pořádně ztuhnout. Zdobíme šlehačkou, ovocem a meduňkou.
-
Mléko na rozpuštění želatiny by nemělo být moc horké. Některé zdroje uvádějí maximální teplotu 65°C, jiné jen 60°C.
-
Pokud je tekutina moc horká, nebo dokonce vařící, tak pak želatina neztuhne.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z časopisu Žena & kuchyně, ale mírně jsem si ho poupravila.
Kuchařka: Merylas