Pirožky se zelím-i jako roláda

70
- reklama -

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
1 sušené droždí (7 g)
1 bílý jogurt (150 ml)
1 lžička cukru
1/2 lžičky soli
150 g másla
2 vejce
1 žloutek (bílek necháme na potření)
Náplň:
2 mrkve
1 cibule
1/4 hlávky bílého zelí
podle volby anglická slanina (já použila Gothaj) – nemusí být
50 g másla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme náplň. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, zelí nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na jemno, zpěníme ji na másle, přidáme mrkev a zelí, osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit, dokud zelenina nezmenší objem a nezměkne. Necháme vychladnout.

  2. Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Pokračujeme ihned, nenecháváme kynout.

  3. Těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme plát, rozkrájíme na čtverce, poklademe plátky slaniny nebo salámu, přidáme lžíci náplně a přehneme do trojúhelníku. Okraje přimáčkneme vidličkou. Potřeme zbylým bílkem a dáme na plech s pečícím papírem.

  4. Pečeme na 180°asi 20 -25 minut.

Poznámka od kuchařky

Z poloviny těsta jsem vytvořila roládu – postup je stejný, jen jsem pekla asi o 5 min déle. Podávala jsem k boršči:

https://www.toprecepty.cz/recept/21250-klasicky-ru…