
Suroviny
4 porce
- Na těsto:
- 600 g brambor
- hrubá mouka
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl
- náplň:
- 250 g mletého masa
- 1/2 cibule
- 200 g slaniny nebo špeku
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- mletý kmín
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Přidáme špetku soli, kypřící prášek, vejce a dle potřeby mouku, abychom vytvořili hladké těsto.
-
Mezitím, co se nám vaří brambory, uděláme náplň- na pánvi rozehřejeme olej, osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku se slaninou.
-
Až cibulka začne chytat barvu, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme kmín.
-
Až bude maso hotové, rozklepneme do směsi vajíčko. Směs odstavíme, až je vajíčko hotové.
-
Těsto rozválíme – vrstva nesmí být moc tenká, aby se pirohy nerozpadaly, ale ani moc tlustá- ideální jsou 3-5 mm. Vykrajujeme kolečka, která naplníme masovou náplní, přeložíme (dáme pozor na to, aby okraje pořádně držely, nebo náplň vyplave!)a dáme do vroucí vody.
-
Pirožky vyndáme v okamžiku, kdy vyplavou.
-
K pirožkám podáváme smaženou cibulku- cibuli nakrájíme na silnější plátky a dozlatova osmažíme- počítáme asi 1 a půl cibule na osobu.
Poznámka od kuchařky
Pirohy jsou velmi syté jídlo. V Rusku je místo vaření smaží na sádle. Můžete to zkusit, ale už ta cibulka navrch dělá jídlo dost mastné.