Pirožky s mletým masem

92
- reklama -

Suroviny
4 porce

Na těsto:
600 g brambor
hrubá mouka
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
sůl
náplň:
250 g mletého masa
1/2 cibule
200 g slaniny nebo špeku
1 vejce
sůl
pepř
mletý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Přidáme špetku soli, kypřící prášek, vejce a dle potřeby mouku, abychom vytvořili hladké těsto.

  2. Mezitím, co se nám vaří brambory, uděláme náplň- na pánvi rozehřejeme olej, osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku se slaninou.

  3. Až cibulka začne chytat barvu, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme kmín.

  4. Až bude maso hotové, rozklepneme do směsi vajíčko. Směs odstavíme, až je vajíčko hotové.

  5. Těsto rozválíme – vrstva nesmí být moc tenká, aby se pirohy nerozpadaly, ale ani moc tlustá- ideální jsou 3-5 mm. Vykrajujeme kolečka, která naplníme masovou náplní, přeložíme (dáme pozor na to, aby okraje pořádně držely, nebo náplň vyplave!)a dáme do vroucí vody.

  6. Pirožky vyndáme v okamžiku, kdy vyplavou.

  7. K pirožkám podáváme smaženou cibulku- cibuli nakrájíme na silnější plátky a dozlatova osmažíme- počítáme asi 1 a půl cibule na osobu.

Poznámka od kuchařky

Pirohy jsou velmi syté jídlo. V Rusku je místo vaření smaží na sádle. Můžete to zkusit, ale už ta cibulka navrch dělá jídlo dost mastné.