
Suroviny
            4 – 6 porcí
							
    
- 1-1,5 kg hovězího zadního
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 4-8 okurky nakladačky sterilované
- 1 lžička červené mleté papriky
- olej
- sůl
- pepř mletý bílý
- koření Táborské od Samuela
- 2 větší cibule
- 100 g slaniny
- mouka hladká
- 2 dcl bílé víno suché
- vývar (voda) na podlití
Postup přípravy receptu
- 
Z masa si uděláme plát, který si naklepeme. Plát masa si osolíme, opepříme, posypeme kořením a silně potřeme hořčicí. Poté plát masa zavineme a zpevníme provázkem. Roládu zvenčí ještě trochu osolíme. Takto připravené maso, můžeme nechat přes noc v chladu, aby se odleželo. 
- 
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno. Zapneme si troubu na 180°C. V pekáčku si rozehřejeme olej a na něm roládu ze všech stran opečeme, aby se nám zatáhla. Poté roládu vyjmeme stranou, do pekáčku vsypeme cibuli, polovinu slaniny taktéž nakrájené a restujeme dozlatova. 
- 
Pak vložíme zpět roládu, vše podlijeme vroucím vývarem (vodou) a 1 dcl vína do poloviny výška masa a přiklopený pekáček vložíme do vyhřáté trouby. 
- 
Maso v průběhu pečení otáčíme, ze stěn seškrabujeme nápečky a dle potřeby doléváme trochu vývaru. Měkké maso vyjmeme a výpek naředíme vývarem. Na pánvi si umícháme tmavší jíšku a tou zahustíme šťávu z masa. 
- 
Tu pak necháme na mírném plameni 20 minut provářet. Mezitím si na pánvi roztavíme zbytek slaniny nakrájené na jemno, přidáme na jemné nudličky nakrájené okurky a zlehka je orestujeme. 
- 
Pak vsypeme papriku, krátce orestujeme a zalijeme vodou. Jemně vše osolíme, přiklopíme pokličkou a chvilku asi 5 minut lehce dusíme. 
- 
Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník, přidáme podušené okurky, vlijeme zbytek vína a necháme ještě pár minut pomalu provářet, aby se nám chutě propojily a na povrch vystoupil glanc (tuk). Hotovou šťávu dle potřeby dochutíme solí, lákem z okurek, případně hořčicí. 
Poznámka od kuchařky
Táborská směs – http://www.koreni-samuel.cz/smesi-koreni-samuel/ta…
Původně jsem do omáčky chtěla na závěr přidat ještě zakysanou smetanu, ale hotová omáčka byla příjemně, lehce nakyslá od vína i použitého nálevu, že už jsem jí nepoužila.
Maso na roládu jsem použila hovězí přední (tak nějak bylo po ruce) a maso bylo krásně měkké a celistvé.
 
            