Pikantní pečená kuřecí křidýlka

81
- reklama -

Suroviny
3 – 4 porce

1 kg kuřecích křidýlek
2 cibule
hrst rozinek
čerstvě mletý pepř
kari
paprika sladká
paprika pálivá (vzájemný poměr podle chuti a odolnosti chuťových pohárků)
2 bobkové listy
asi 8 kuliček nového koření
2 – 3 lžičky cukru nebo medu
kousek slaniny
sůl
2 lžičky octa
1/2 lahve černého piva
3 – 4 stroužky česneku
hrst nasekané hladkolisté petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Pepř, kari a papriku smícháme dohromady na práškovou směs


    Zobrazit celý recept

  2. Cibuli pokrájíme na kolečka či půlkolečka a rozložíme po dně pekáčku. Přidáme nové koření, bobkový list a rozinky .
    Máme-li u slaniny kousek kůže, můžeme ji na dno přidat též – je to rovněž lahůdka. Nakonec poprášíme částí směsi koření.

  3. Křidýlka pokrájíme v kloubech, špičky rozložíme po dně na cibuli (výše by se připalovaly).
    Potom jako další vrstvu rozložíme do pekáčku rozkrojená křidýlka, osolíme, poprášíme kořením z bodu 1. a pocukrujeme (nebo pokapeme medem). Potřísníme octem.
    Navrch pak rozložíme kostičky slaniny – dávám vždy jednu kostičku na každý kousek křídla, ale asi to není nutno tak přesně rozdělovat.

  4. Podlijeme černým pivem a dáme do rozpálené trouby na 5- 10 minut prudce opéct, pak pomaleji dopékáme. Během pečení obrátíme promícháním a podle potřeby podlijeme vodou(!) a ještě poprášíme kořením. POZOR! Dalším pivem by šťáva zhořkla!
    Asi pět minut před koncem posypeme nasekaným česnekem. Po dopečení pak petrželí.

  5. Nejlepší přílohou je kvalitní bílá rýže (jasmínová nebo basmati) – v Papinově hrnci uvedeme do varu dvě sklenice osolené vody, přidáme kousek másla, do vroucí vody nasypeme jednu sklenici rýže (neprané), zamícháme, hrnec uzavřeme, natlakujeme, a když zasyčí, stáhneme plamen na co nejmenší a necháme 10 minut vařit, potom zavřeme plyn. (Elektrickou plotýnku stáhneme na 1, vypneme po 8 minutách a necháme dojít)
    Ale bílé pečivo je také možné.
    Zapíjíme pivem, které můžeme jemně (1:5) říznout nespotřebovaným pivem černým.

Poznámka od kuchařky

Původní inspirací byla křidýlka, který jsem nedlouho po roce 1989 okusil v jedné z prvních pražských mexických restaurací. Pokoušel jsem se to doma napodobit. Výsledek byl sice jiný, než u Mexičanů, ale jíst se dal. Postupně jsem pak chuť dolaďoval. Přelomovým okamžikem se ukázalo, když jsem jednou pracoval ve velkém spěchu a recept jsem „ošidil“ o všelijaká oregána a šalvěje, s nimiž jsem do té doby laboroval. Méně se ukázalo jako o moc víc.