
Suroviny
- 4 plátky hovězího zadního masa na ptáčky
- 180 g Vahalovy slaniny
- 400 g zeleninového leča
- 1 vejce uvařené natvrdo
- 2 velké kyselé okurky
- 4 plátky zauzené šunky
- kousek špeku
- barevný mletý pepř
- uzená paprika
- sůl
- 1 PL dijonské hořčice
- 2 – 3 cibule
- + 500 ml
- vývaru z kostí
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa kuchyňsky upravíme, jemně naklepeme a na krajích nařízneme.. Závitky potřeme hořčicí, posypeme uzenou paprikou. Na potřené hovězí maso poklademe kolečko jemné zauzené šunky, kousek špeku, čtvrtku vařeného vejce a proužek okurky. Zavineme závitek, který uchytíme po stranách párátky, opepříme a posypeme ještě trochu uzenou paprikou.
-
Slaninu pokrájíme na malé kousky, orestujeme ji na oleji a přidáme zpěnit dvě až tři pokrájené cibule. Když cibule zhnědne, zalijeme ji trochou vývaru tak, aby se tmavá barva cibule pěkně rozložila a vydusíme na tuk.
Vložíme orestovat závitky. Necháme maso zatáhnout ze všech stran. Přidáme zeleninové lečo, promícháme s orestovanými závitky a nakonec podlijeme zbylým vývarem. Vložíme do předem vyhřáté trouby vydusit na cca 45 minut na 170 stupňů, abychom měli pěknou barvu omáčky – šťávy (někdy dávám do tlakového hrnce na cca 30 minut ).
-
Když je maso měkké, necháme závitky jen tak – přírodně a podle chuti ještě osolíme a opepříme.
Jako přílohu podáváme rýži s uzenou paprikou a bylinkami.
Poznámka od kuchařky
(tato vychytávka je podle TV prima – podle Zdenka Pohlreicha).