
- reklama -
Suroviny
- 600 g oloupaných nadrobno pokrájených jablek
- 250 ml přírodní jablečné šťávy nebo džusu
- 2 polévkové lžíce instantní kávy
- 150 ml vaječného koňaku
- na špičku nože mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1 kg cukru
- 1 Gelfix (1:1)
Postup přípravy receptu
-
Vše kromě cukru promícháme a uvedeme do varu.
-
Pak teprve přidáme cukr a vaříme prudce ještě asi 5 minut. Potom plníme až po víčko do nahřátých skleniček, obrátíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout.
-
Použijeme-li jiný druh Gelfixu, upravíme množství cukru.
Poznámka od kuchařky
Krájení jablek si můžeme usnadnit tím, že použijeme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (obr.2 a 3). Pak slupku odtrhneme nebo zespoda odřízneme. Pokud jsou jablka měkčí, oloupeme je a po kouskách „protlačujeme“, až nám zbyde v ruce ohryzek (obr.4).
Zdroj: noviny Blesk
Kuchařka: Hella