Suroviny
- 1 mladá cuketa
- sůl
- mouka
- 2-3 stroužky česneku
- 5 nevelkých rajčat
- půl svazku kopru a petrželky (nebo jiné bylinky podle chuti)
- olej na smažení
- majonéza
- koření podle chuti do majonézy (pepř, chilli, oblíbená směs koření) – lze vynechat
- lze přidat uzeninu (šunku, salám, klobásku,,,) – lze vynechat
Postup přípravy receptu
-
Velkou cuketu nakrájíme na kroužky o tloušťce 0,5 cm. Kolečka osolíme a promícháme, dáme do misky na 5 minut. Vypocenou tekutinu slijeme a kolečka osušíme papírovou utěrkou. Dáme rozehřát olej na pánvi, osušená kolečka obalíme v mouce a smažíme po obou stranách. Opečenou cuketu dáme na misku a necháme vychladnout.
-
Ochlazené cukety narovnáme vedle sebe na tác a každou namažeme velice mírně osolenou směsí majonézy a česneku (a případně kořením podle chuti). Rajčata nakrájíme na slabší kolečka a položíme po jednom na každou cuketu. Nahoře můžeme rajčata také lehce potřít majonézou s česnekem. Posypeme usekanými bylinkami a dáme na 30 minut vychladit.
-
Podáváme nejlépe s miskou slaných krekrů a vidličkou k přesunu cuket na krekry. Předem na krekry nepřipravujeme, rozmáčely by se. Ale stačí i talířek a vidlička na nabírání, podle toho, jak se vám to bude líbit, jestli s krekry nebo jen tak.
Místo kopru a petrželky lze posypat i jinými bylinkami, např. bazalkou… Nebo kopr + petrželka + ta bazalka (nebo jiná bylinka), prostě podle chuti.
Kdo rád uzeninu, může vrch zeleninových koleček ozdobit malou roličkou šunky, vějířkem dobrého trvanlivého salámu, nebo kolečkem klobásy apod.