Suroviny
3 porce
- 250 g čočky (Lagris)
- 1 bobkový list
- olej nebo sádlo dle chuti, na osmažení cibule
- 2 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- pepř
- muškátový oříšek
- 1 KL octa
- 1 KL cukru
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Čočku necháme tři hodiny ležet ve studené vodě (byť v návodu je uvedeno dvě). Přidáme bobkový list a v téže vodě uvaříme. Hlídáme jen, aby bylo přiměřeně vody, tj. aby se nevyvařila, ale aby po dovaření nezůstala. Nemíchat, pouze občas proklepat.
-
Mezitím si osmažíme na cibulku dozlatova. Když je hotová, vypneme sporák a přidáme česnek – stroužek rozpůlit a nakrájet na jemné plátky.
-
Než stihneme oloupat a osmažit cibuli a oloupat a nakrájet česnek, je čočka hotová. Samozřejmě záleží na druhu čočky, vždy je třeba ochutnávat. Proto jsem uvedla i značku, kterou jsem použila.
-
Pak vše smícháme dohromady (předem vyndáme bobkový list), ještě za varu přidáme ocet, cukr, pepř a muškátový oříšek a promícháme. Vypneme sporák, osolíme a znova promícháme. Celkem se to dá stihnout do půl hodiny.
Poznámka od kuchařky
Kamarádka mi ještě říkala, že přidává trochu kečupu, ale to vyzkoušené nemám.