Pikantní „býčí“ delikatesa se šťouchanými bramborami

65
- reklama -

Suroviny
2 porce

3 ks očištěných býčích žláz
150 g Gazdovské slaniny
1 pl oleje
3 větší stroužky česneku
1 větší cibule
1 větší mrkev
košťál brokolice
4 plátky čerstvého zázvoru
2 dcl bílého sladšího vína
1/2 kostky zeleninového bujónu
4-5 růžiček brokolice na ozdobu
pár lístků petrželky na posypání
Na šťouchané brambory:
3 menší brambory
1 menší mrkev
košťál brokolice cca 10cm dlouhý
plátek másla
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a česnek na plátky. Zázvor nakrájíme na plátky a ty překrojíme na tenčí nudličky. Košťál brokolice a mrkev nakrájíme na šikmé řezy a ty ještě podélně překrojíme.

  2. Opláchnuté žlázy překrojíme na poloviny a ty ještě prořízneme do tvaru motýlka-nedořežeme dokonce. Po stranách mírně nařízneme, aby se nám během vaření moc nestáhly.

  3. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme slaninu, cibuli, česnek a necháme zezlátnout. Přidáme plátky masa, prudce osmahneme po obou stranách a na největším plameni necháme odpařit za občasného promíchání puštěnou tekutinu.

  4. Poté přidáme mrkev, brokolici a zázvor. Podlijeme vínem, rozdrobíme bujón a přikryté poklicí dusíme na mírném plameni 10 minut.

  5. Mezitím si dáme do osolené vařící vody na 3 minuty ovařit růžičky brokolice, dírovanou podběrkou je vybereme a vložíme na chvíli do studené vody, aby si uchovaly hezkou svěží barvu.

  6. Horkou vodu nevyléváme, nakrájené suroviny na přílohu vložíme do vařící vody a necháme 10 minut vařit. Pak vodu slijeme, přidáme plátek másla a šťouchadlem rozšťoucháme. Vše máme uvařeno, servírujeme na talíř, ozdobíme a podáváme posypané petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Prosím, neházejte po mě šutry :)) Dnes jsem opět improvizovala z masa, které je u nás pro jeho jemnost a krátkou dobu přípravy velice oblíbené. Šťáva byla perfektní, já jsem měla s uvedenými bramborami, manžel, který má brambory rád, jen když projdou přes prase, si dal s knedlíkem.