
Suroviny
- Na 3-4 l vývaru:
- 500 g hovězí oháňky nebo zadního hovězího
- 4 větší morkové kosti
- 4 celé badyány
- 3 kardamomy
- svitek skořice (cca 4 cm)
- 1 velká cibule
- 80 g čerstvého zázvoru
- 1 chilli papričku
- 2 lžíce soli
- Dále pak podle počtu porcí:
- falešná svíčková
- širší rýžové nudle namočené ve studené vodě
- čerstvé mungo výhonky
- jarní cibulky
- čerstvý koriandr
- vietnamská (thajská) bazalka
- K dochucení do mističky:
- rybí omáčka
- limetka
- chilli paprička nebo drcené chilli
Postup přípravy receptu
-
Nejprve k vývaru, ten je samozřejmě nejdůležitější na celé polévce. Každý ví, že čím déle se vývar připravuje, tím je lepší. Takže nespěchat, kdo má pomalý hrnec má vyhráno a ostatní ho nechají probublávat 8 hodin nebo celou noc na velmi mírném ohni.
-
Maso a kosti omyjte studenou vodou a vložte do velkého hrnce. Nechte povařit, vodu s pěnou slijte, omyjte maso, kosti i hrnec a znovu přiveďte k varu a plamen stáhněte, aby voda jen probublávala. Případné nečistoty z povrchu opět seberte nebo proces s omytím ještě zopakujte.
-
Oloupanou cibuli rozřízněte napůl, řeznou plouchou dejte na suchou pánev, přihoďte všechno celé koření a podélně rozpůlený, paličkou trochu naklepaný zázvor také. Opékejte pozvolna, až cibule i zázvor chytnou barvu a koření se krásně rozvoní. Všechno přidejte do vývaru spolu se solí.
-
Když už je vývar hotový, přecedíme jej nejlépe přes plátýnko, maso použijeme buď do Phở bò chín nebo ho využijeme jinak. Pro servírování Phở bò tái vývar udržujeme v mírném varu.
-
Nudle vyjmeme ze studené vody a na max. půl minutky je necháme v sítku povařit ve vroucí vodě. Necháme okapat a dáme do misky. Na ně na vemi tenké plátky nakrájené syrové hovězí maso, zasypeme spoustou na jemná kolečka nakrájené jarní cibulky, mungo výhonků a koriandru. A zalijeme vroucím vývarem.
-
Vývar lijte od okraje, nikoliv shora, bylinky by vám ihned zavadly. Každý u stolu si pak dochutí podle sebe rybí omáčkou, limetkovou ( citronovou šťávou ) a chilli.
Poznámka od kuchařky
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/