
Suroviny
hotoveného pesta je ¾ skleničky od Moravanky
- 1.verze:
- 150 g pažitky
- 100 ml olivového oleje
- 70 g grilovaných paprik v oleji
- 5 g soli
- 2.verze:
- 150 g pažitky
- 100 ml olivového oleje
- 5 g soli
- 2 stroužky česneku
- (dva recepty v jednom)
Postup přípravy receptu
-
Pažitku opláchneme a společně s paprikou nakrájíme na hrubší kousky.
-
Dáme do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme.
-
V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.
-
Druhá verze:
Pažitku opláchneme a společně s česnekem nakrájíme na hrubší kousky. -
Dáme do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme.
-
V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.
-
Použijeme pod maso, do omáčky, do pomazánky nebo na ochucení zeleninové polévky.
Poznámka od kuchařky
Začalo se dařit pažitce na záhonku a už jsem měla druhou sklizeň. Mám ji nasušenou, zamraženou a tak jsem přemýšlela, co s další várkou pažitky.
Inspirací mi bylo“Pesto z medvědího česneku se sušenými rajčaty“ od Magdalenky, které jsem si upravila podle svých surovin a výsledek je jedlý a chutný.
Pažitka je dostupnější, než medvědí česnek, tak věřím,že mnohým tento recept příjde vhod.
Pažitkové pesto jsem zatím použila do masové rolády, na krůtí játra a do zeleninové polévky.
Do podobných přidávám všechny pesta, které jsem tady našla.