Pěry, pečené ovocné knedlíky

116
- reklama -

Suroviny
19 porcí

500 g hrubé mouky
250 ml mléka + cca 300 ml mléka na zalití
2 vejce
40 g droždí
3 lžíce cukru
lžička soli
máslo k vymazání pekáčku a potírání buchet
švestky nebo švestková povidla

Postup přípravy receptu

  1. Těsto uděláme v pečce zvyklým způsobem, napřed tekuté, pak sypké, doprostřed droždí. Můžeme samozřejmě i ručně, jak kdo chce.

  2. Po vykynutí si těsto vykrojíme lžící na jednotlivé kousky (mně jich z tohoto množství vyšlo 19). Do každého kousku zabalíme švestku nebo povidla a pořádně uzavřeme.

  3. Pekáček si hodně vymažeme máslem a naskládáme do něj buchty, které pomašlujeme rozpuštěným máslem, aby se nám k sobě nepřilepily. Troubu si rozehřejeme na 180°C (horní+spodní ohřev), buchty zalijeme horkým mlékem do 3/4 výšky buchet, přikryjeme alobalem a takto necháme péci cca 10 minut, dokud se mléko nevsákne.

  4. Pak odkryjeme a pečeme dalších cca 15 minut dozlatova. Pocukrujeme nebo posypeme nastrouhaným perníkem.

Poznámka od kuchařky

Recept mám z posledního čísla Gurmetu, kde píší, že je to valašská specialita. Já, ač z Valašska, jsem o tomto nikdy neslyšela, tak jsem to musela odzkoušet.

P.S. pokud se odhodláte a budete dělat, použijte větší pekáč s vyšším okrajem, ne jako já, tento mrňavý 🙁 Mléko mi vyteklo do trouby, všude smrádek…. ještě, že mám pyrolýzu, tak to bylo pak bezpracné. Omlouvám se, že to píšu až teď, pozapomněla jsem na to.