
Suroviny
19 porcí
- 500 g hrubé mouky
- 250 ml mléka + cca 300 ml mléka na zalití
- 2 vejce
- 40 g droždí
- 3 lžíce cukru
- lžička soli
- máslo k vymazání pekáčku a potírání buchet
- švestky nebo švestková povidla
Postup přípravy receptu
-
Těsto uděláme v pečce zvyklým způsobem, napřed tekuté, pak sypké, doprostřed droždí. Můžeme samozřejmě i ručně, jak kdo chce.
-
Po vykynutí si těsto vykrojíme lžící na jednotlivé kousky (mně jich z tohoto množství vyšlo 19). Do každého kousku zabalíme švestku nebo povidla a pořádně uzavřeme.
-
Pekáček si hodně vymažeme máslem a naskládáme do něj buchty, které pomašlujeme rozpuštěným máslem, aby se nám k sobě nepřilepily. Troubu si rozehřejeme na 180°C (horní+spodní ohřev), buchty zalijeme horkým mlékem do 3/4 výšky buchet, přikryjeme alobalem a takto necháme péci cca 10 minut, dokud se mléko nevsákne.
-
Pak odkryjeme a pečeme dalších cca 15 minut dozlatova. Pocukrujeme nebo posypeme nastrouhaným perníkem.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z posledního čísla Gurmetu, kde píší, že je to valašská specialita. Já, ač z Valašska, jsem o tomto nikdy neslyšela, tak jsem to musela odzkoušet.
P.S. pokud se odhodláte a budete dělat, použijte větší pekáč s vyšším okrajem, ne jako já, tento mrňavý 🙁 Mléko mi vyteklo do trouby, všude smrádek…. ještě, že mám pyrolýzu, tak to bylo pak bezpracné. Omlouvám se, že to píšu až teď, pozapomněla jsem na to.