Perníkový závin rychlý

177
- reklama -

Suroviny
20 ks

300 g hladké mouky + na podsypání
180 g cukru moučka
1 lžičku perníkového koření
1 prášek do pečiva nebo 2 lžičky sody
1 lžíci kakaa
1 vejce
50 g másla pokojové teploty
40 ml rumu (panák)
80 ml mléka
2 lžíce medu
Dále:
6 lžic švestkových povidel
2 hrsti ořechových jader
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme prosátou mouku a ostatní sypké suroviny. Do moučné směsi přidáme vejce, máslo, rum, med, mléko a vytvoříme těsto. Přendáme na vál nebo na podložku , podsypeme trochou mouky a uhněteme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do chladu.
    Připravíme povidla, pokud jsou hustá zředíme troškou rumu a nasekáme nahrubo ořechová jádra.
    Zapneme troubu na 180 ° C.


    Zobrazit celý recept

  2. Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny a postupně vyválíme na moukou posypané silikonové podložce (nebo pečícím papíru) z každé obdélník. Na rozválené těsto natřeme 3 lžíce povidel a posypeme polovinou ořechů asi 2 cm ke konci plátu. Pomocí podložky nebo papíru svineme závin a stejně pokračujeme i s druhou polovinou těsta. Dáme na plech vyložený papírem a potřeme vejcem.
    Pečeme 25-30 minut. Hotové záviny necháme vychladnout, lehce poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Recept mám v sešitě po babičce jako „Perníkové řezy bez čekání“ ale našla jsem podobný pod názvem „Habešan“ na Top-receptech. Úplně stejný není, ale pokud by to vadilo, může být tento smazán.