![Perníkový závin rychlý_5ff6a5f7a1c73.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/pernikovy-zavin-rychly_5ff6a5f7917b4.jpeg)
Suroviny
20 ks
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 180 g cukru moučka
- 1 lžičku perníkového koření
- 1 prášek do pečiva nebo 2 lžičky sody
- 1 lžíci kakaa
- 1 vejce
- 50 g másla pokojové teploty
- 40 ml rumu (panák)
- 80 ml mléka
- 2 lžíce medu
- Dále:
- 6 lžic švestkových povidel
- 2 hrsti ořechových jader
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
V míse promícháme prosátou mouku a ostatní sypké suroviny. Do moučné směsi přidáme vejce, máslo, rum, med, mléko a vytvoříme těsto. Přendáme na vál nebo na podložku , podsypeme trochou mouky a uhněteme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do chladu.
Připravíme povidla, pokud jsou hustá zředíme troškou rumu a nasekáme nahrubo ořechová jádra.
Zapneme troubu na 180 ° C. -
Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny a postupně vyválíme na moukou posypané silikonové podložce (nebo pečícím papíru) z každé obdélník. Na rozválené těsto natřeme 3 lžíce povidel a posypeme polovinou ořechů asi 2 cm ke konci plátu. Pomocí podložky nebo papíru svineme závin a stejně pokračujeme i s druhou polovinou těsta. Dáme na plech vyložený papírem a potřeme vejcem.
Pečeme 25-30 minut. Hotové záviny necháme vychladnout, lehce poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Recept mám v sešitě po babičce jako „Perníkové řezy bez čekání“ ale našla jsem podobný pod názvem „Habešan“ na Top-receptech. Úplně stejný není, ale pokud by to vadilo, může být tento smazán.