
- reklama -
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžíce koření do perníku
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 150 g moučkového cukru
- 80 g rozehřátého másla
- 1 vejce
- mléko podle potřeby ( asi 1/2 šálku)
- pikantní marmeláda ( nejlépe domácí z černého rybízu)
- 2 hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Do mouky vmícháme sodu, sůl, koření, med, cukr, máslo, vejce a mléko podle potřeby a vypracujeme vláčné těsto. Těsto zakryjeme a necháme ho asi 45 minut odpočinout.
-
Pak z těsta oddělíme 1/3, zbytek těsta vyválíme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme marmeládou a posypeme sekanými ořechy.
-
Odloženou část těsta rozválíme a vykrájíme ozdobné tvary, třeba hvězdičky. Ty naklademe všelijak na vrstvu marmelády.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 15 – 20 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
Kuchařka: Angel 666