Perníkový koláč se zavařeninou a ořechy

65
- reklama -

Suroviny

350 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 lžíce koření do perníku
1 vrchovatá lžíce medu
150 g moučkového cukru
80 g rozehřátého másla
1 vejce
mléko podle potřeby ( asi 1/2 šálku)
pikantní marmeláda ( nejlépe domácí z černého rybízu)
2 hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky vmícháme sodu, sůl, koření, med, cukr, máslo, vejce a mléko podle potřeby a vypracujeme vláčné těsto. Těsto zakryjeme a necháme ho asi 45 minut odpočinout.

  2. Pak z těsta oddělíme 1/3, zbytek těsta vyválíme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme marmeládou a posypeme sekanými ořechy.

  3. Odloženou část těsta rozválíme a vykrájíme ozdobné tvary, třeba hvězdičky. Ty naklademe všelijak na vrstvu marmelády.
    Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 15 – 20 minut.
    Upečený koláč necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.