Suroviny
- 100 g pohanky lámanky
- 100 g vlašských ořechů
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžíce koření do perníku
- 100 ml kokosového mléka
- 220 g sýra typu Ricotta
- 1 vejce
- citronová šťáva z 1/2 citrónu
- Na oslazení:
- cukr
- stévie
- med
Postup přípravy receptu
-
Pohanku namočíme do vody spolu se lněným semínkem a necháme nabobtnat. Čím déle, tím lépe – semínka pak budou dobře lepit.
-
V den pečení si předehřejeme troubu na 200°C. Pohanku rozmixujeme spolu se semínky, polovinou ořechů a perníkovým kořením. Vejce si rozklepneme do hrníčku a malou část použijeme na spojení korpusu. Podle chuti osladíme a dáme předpéct asi na 15 minut.
-
Mezitím si připravíme klasicky horní vrstvu – sýr dáme do mísy a rozmixujeme s kokosovým mlékem, zbylým vejcem, citronovou šťávou a špetkou soli.
-
Osladíme, jak jsme zvyklí – já jsem použila jen 1 sáček vanilkového cukru. Směs nalijeme na krustu, posypeme zbytkem vlašských ořechů a dáme zapéct do trouby cca na 30 minut.
-
Je dobré umístit do trouby pekáček s vodou, aby dort nevysychal a zůstal vláčný. Během pečení dezert kontrolujeme a raději vypneme troubu o něco dříve, ať nemáme z cheesecaku suchou a dusivou buchtu.
-
Dort necháme zcela vychladnout a umístíme do druhého dne do lednice. Druhý den formu opatrně objedeme nožem a dort vyndáme a nakrájíme.