
Suroviny
- 70 dkg hladké mouky
- 20 dkg moučkového cukru
- 12 dkg Hery
- 6 lžic medu
- 2 vejce
- 2 žloutky (bílka si nechame na polevu)
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce perníkového kořen
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, uložíme na noc do ledničky – pokud je v ledničce déle, nic se nestane .
-
Před pečením těsto znovu propracujeme a pak už jen vykrajujeme tvary, které chceme použít na svícny, nebo na chaloupku. Upečené perníčky potírám rozšlehaným vejce, pokud chci mít perníčky barevné, přidám do vajíčka potravinářské barvivo. Perníčky necháme vychladnout a zdobíme – nejlépe druhý den, nebo až máme čas a náladu.
-
Bílková poleva
bílek, moučkový cukr – přesátý, aby poleva byla jemnější.
Vymícháme hustou hmotu a zdobíme dle fantazie. Opět můžeme přidat potravinářské barvivo a zdobit barevně.
Poznámka od kuchařky
Svíčky lepím bílkovou polevou – pokud vím, že svícen, nebo jiný výrobek bude v chladnu. V teple většinou perník hodně vyschne a tvary se rozpadnou a svíčka se odlepí. Proto doporučuji lepit velké tvary k sobě a také svíčku bílou čokoládovou polevou.
DALŠÍ INSPIRACI NALEZNETE V MÉM FOTOALBU – advent se blíží…
Pokud zůstane poleva, můžete ji uchovat v ledničce, když misku přikryjete vlhkým hadrem, aby poleva neokorala. Před dalším použitím ji musíte opět rozmíchat. Polevu můžete použít na zdobení jiného cukroví – např. lineckého.









