
Suroviny
- 250 g Hery nebo másla
- 2 celá vejce
- 1,75 hrnku moučkového cukru
- 3 hrnky hladké mouky
- 2,5 lžičky perníkového koření
- 3 lžičky prášku do pečiva
- několik kapek mandlové esence (nemusí být)
- sůl
- sezamová semínka
Postup přípravy receptu
-
Rozpustíme si tuk a počkáme, až trochu zchladne. Mezitím si v míse smícháme všechny sypké suroviny kromě sezamu. Pak k nim přidáme rozpuštěný tuk a nakonec vajíčka s mandlovou esencí.
-
Ručně vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na čtyři části. Vytvoříme z nich válečky a krájíme na centimetrové kousky, aby nám pak z každého vznikla kulička o průměru asi tři centimetry.
-
Každou vyválenou kuličku obalíme v sezamu a položíme na pečicí papír s asi třícentimetrovými rozestupy mezi jednotlivými kousky.
-
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12-15 minut, dokud kraje lehce nezezlátnou.
Poznámka od kuchařky
Sušenky jsou ihned křehké, mají delší trvalivost. Je vhodné uchovávat je v uzavřených sklenicích nebo plechovkách, aby nezvlhly.
Mé další recepty najdete tady: https://www.facebook.com/danielavariapise