
Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 160 g cukru
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 vejce
- 100 g másla
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce rumu
- Nádivka povidlová:
- povidla
- strouhaný perník
- trochu rumu
- skořice
- Navrch:
- 1 vejce
- mandlové lupínky
Postup přípravy receptu
-
Do prosáté mouky dáme cukr, sodu, kakao a koření a promícháme.
-
Med rozehřejeme, necháme trochu zchladnout, vmícháme vejce a rum a vlažné vmícháme do mouky společně s nakrájeným změklým máslem.
-
Vypracujeme hladké těsto, dáme chvíli odpočinout a připravíme si nádivku – pouhým smícháním uvedených ingrediencí.
-
Těsto tence rozválíme, rádýlkem krájíme čtverečky, plníme nádivkou a utvoříme psaníčka (šátečky).
-
Naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
-
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Těsto je pěkně plastické, netrhá se a hezky se s ním pracuje. Při pečení drží tvar a neroztéká se. Inspiraci jsem našla na Labužníku, lehounce jsem si upravila ingredience i postup.
V původním receptu je ořechová nádivka…taky asi bude dobrá:
180 g mletých ořechů, 100 g cukru, 1 vejce, 2-3 lžíce rumu, 1-2 lžíce medu, 1 lžíce vanilkového cukru, strouhaná pomerančová kůra, špetka skořice.