Perníková psaníčka

42
- reklama -

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
160 g cukru
1 vrchovatá lžíce kakaa
1 zarovnaná lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 vejce
100 g másla
3 lžíce medu
3 lžíce rumu
Nádivka povidlová:
povidla
strouhaný perník
trochu rumu
skořice
Navrch:
1 vejce
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Do prosáté mouky dáme cukr, sodu, kakao a koření a promícháme.

  2. Med rozehřejeme, necháme trochu zchladnout, vmícháme vejce a rum a vlažné vmícháme do mouky společně s nakrájeným změklým máslem.

  3. Vypracujeme hladké těsto, dáme chvíli odpočinout a připravíme si nádivku – pouhým smícháním uvedených ingrediencí.

  4. Těsto tence rozválíme, rádýlkem krájíme čtverečky, plníme nádivkou a utvoříme psaníčka (šátečky).

  5. Naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme vejcem a posypeme mandlemi.

  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut.

Poznámka od kuchařky

Těsto je pěkně plastické, netrhá se a hezky se s ním pracuje. Při pečení drží tvar a neroztéká se. Inspiraci jsem našla na Labužníku, lehounce jsem si upravila ingredience i postup.

V původním receptu je ořechová nádivka…taky asi bude dobrá:

180 g mletých ořechů, 100 g cukru, 1 vejce, 2-3 lžíce rumu, 1-2 lžíce medu, 1 lžíce vanilkového cukru, strouhaná pomerančová kůra, špetka skořice.