
Suroviny
- TĚSTO
- 500 g hnědého cukru
- 450 g medu
- 350 g másla
- 1200 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- citronová kůra z 1 citronu
- 2 vejce
- 70 g kakaa
- 4 lžíce rumu
- (CUKROVÁ POLEVA)
- 500 g prosátého moučkového cukru
- 1 bílek
- Zdobení
- (cukrářské ozdoby, lentilky…)
- 1 bílek na potření
- zdobící sáček+igelitový sáček
Postup přípravy receptu
-
Cukr s medem dáme do hrnce a ve vodní lázni necháme cukr zcela rozpustit, pak necháme úplně vychladnout.
-
V míse si smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme citronovou kůru, rum, celá vejce, kakao a změklé máslo.
-
Směs pomalu zamícháváme do medu s cukrem, dokud těsto není husté a přestane se lepit.
-
Potom zakryjeme a necháme odpočinout asi 3 hodiny, nejlépe přes noc.
-
ŠABLONY:
podstavec – 30x20cm
boční díly2x – 9x18cm
přední a zadní díl – š.15cm
– v. 9+9cm
střecha – 20x14cm
okenice 4x – 3x4cm
komín – 4x 2,5x5cm (dva dílky vykrojíme na kratší straně do písmene V)
-
Těsto vyválíme asi na 0,5mm a vykrájíme všechny díly chaloupky. Ze zbytku těsta můžeme vykrájet i stromečky a zvířátka, kterými pak ozdobíme okolí chaloupky.
-
Na vymazaném plechu pečeme díly asi na 180 stupňů po 20 minutách. Každý díl hned po upečení namažeme bílkem, aby se pěkně leskl.
-
Necháme díly vychladnout na mřížce, aby se nepřilepily a zdobíme až druhý den.
-
Moučkový cukr zamícháváme do bílku, až je poleva hustá, že neteče. Do igelitového sáčku uděláme malou dírku, naplníme polevou a zdobíme podle vlastní fantazie. Polevu necháme dostatečně uschnout.
-
Na podstavec si neprve připevníme boční, přední a zadní díly. Zdobícím sáčkem je spojíme k sobě i k podstavci. Můžeme je vyztužit proužky tvrdého kartonu přehnutím proužku napůl a přilepením vždy k dílu a k podstavci. Vyplníme i spáry po celé délce mezi díly. Necháme asi 1/2 hodiny dostatečně ztuhnout. Potom namažeme boční šikmé strany předního a zadního dílu a přilepíme díly střechy(pozor jsou dost těžké, je třeba je podložit). Nakonec přilepíme okenice, dveře a vymodelujeme komín. Stromečky a zvířátka přilepíme okolo chaloupky. Po úplném zaschnutí můžeme chaloupku poprášit moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Cukrovou polevu musíme během dlouhého zdobení zakrývat mokrou utěrkou, aby nevysychala!









