
Suroviny
12 porcí
- 30 g žitného kvásku
- 150 ml vody
- 280 g celozrnné pšeničné mouky
- 120 g špaldové mouky
- 100 g fruktosy
- 50 g obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj)
- 300 ml obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj + voda dle návodu)
- 2 vejce
- 1 lžíce povidel nebo medu
- 60 g oleje
- 10 g bio kakaového prášku
- 4 g perníkového koření Sonnentor
- 1 hrst rozinek
- marmeláda
- hořká čokoláda
- mletý kokos
Postup přípravy receptu
-
Večer si smícháme v míse kvásek, vodu a celozrnnou mouku (150ml a 150g), přikryjeme fólií a necháme přes noc (12hodin) v teple odpočívat.
-
Ráno vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, ke kvásku přidáme všechny suroviny a promícháme těsto tak, abychom neměli žádné hrudky.
-
Nakonec opatrně přidáme i vaječnou pěnu a hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Těsto by mělo formu naplnit jen do poloviny, aby mělo kam vyběhnout.
-
Přikryjeme alobalem a necháme 4hodiny na teplém místě pracovat (někdy je potřeba až 6hod, pokud máte doma chladněji).
-
Pečeme při 175°C podle velikosti formy a výšky těsta. Já použila kulatou formu o průměru 18cm a pekla jsem 50minut.
-
Příště ale raději budu volit větší plech, aby těsto bylo v nižší vrstvě a rychleji se propeklo, jelikož v té malé kulaté už mělo docela dost propečené kraje. Perník můžeme v průběhu pečení přikrýt, aby moc neztmavl.
-
Vyndáme z trouby a opatrně položíme, abychom prudkým pohybem nevyhnali bublinky z těsta.
-
Necháme 30 minut ležet, vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Nejlepší je forma s oddělitelným dnem.
-
Po upečení buchtu nechávám 15 minut a pak sundám stěny formy a nemusím manévrovat s mřížkou a riskovat nehodu.
-
Jakmile je korpus úplně chladný, rozkrojíme, potřeme marmeládou (nejraději máme jahodovou nebo lesní ovoce), slepíme a dozdobíme čokoládou a kokosem.