Suroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 170 g krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžička kypřícího prášku do perníku
- špetka soli
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 150 ml slunečnicového oleje
- 4 jablka
- rybízová marmeláda (nebo jakákoliv jiná)
- 100 g 70% hořké čokolády + 5 g 100% tuku
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme všechny sypké ingredience – mouku, kypřidla, kakao, koření a sůl. Jablka nastrouháme na jemno.
-
Vajíčka šleháme s cukrem do pěny, přidáváme olej, mléko a sypkou směs. Důkladně ušleháme a na závěr přidáme nastrouhaná jablka. Šťávu z jablek nesléváme!
-
Střední plech (34 x 26 cm) vyložíme pečícím papírem, potřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
Těsto vylijeme na plech a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na zhruba půl hodiny, každý podle své trouby. Těsto je nutné během pečení vyzkoušet špejlí, aby se nechytalo. -
Hotový perník necháme vychladnout, vyklopíme z plechu a odstraníme pečící papír. Rozpůlíme po délce a plníme rybízovou marmeládou.
-
Vršek perníku polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme na kostičky nalámanou čokoládu s tukem. Důkladně mícháme, až se vytvoří hladká lesklá hmota. Perník můžeme jen pocukrovat.