Perník na strouhání našich babiček

207
- reklama -

Suroviny

0,5 l medu nebo sirobu
1 šálek mléka
500 g žitné mouky nebo hladké pšeničné
10 g perníkového koření
2 vejce
30 g amonia
tuk na potření plechu

Postup přípravy receptu

  1. Med nebo sirob rozpustíme ve vlahém mléce. Do zadělávací mísy prosejeme mouku s kořením, zaděláme vlahým mlékem s medem nebo sirobem, přidáme rozšlehaná vejce a nakonec amonium rozmíchané v trošce mléka. Vypracujeme těsto a necháme je v chladu několik dní odpočívat.

  2. Pak z těsta uděláme malé šišky (průměr 2,5 až 4 cm), naskládáme je na pomazaný plech, na povrchu je potíráme oslazenou vodou a pečeme do červena.

Poznámka od kuchařky

Strouhaný perník používáme na sypání sladkých kaší a ovocných knedlíků, do sladkých omáček jako rajská, slivovačka, staročeská odvarka, polská atd. na kapra na černo, zahušťování makových náplní, jako náplně do třených bábovek nebo zahušťování do jablečných štrúdlů místo strouhanky.