Perníčky ze šlehačky – vykrajované

115
- reklama -

Suroviny

1 kg hladká mouka výběrová 00
30 dkg med
30 dkg mletý cukr
2 dkg jedlá soda
3 celá vejce
kelímek šlehačky asi 150-200 ml
Koření:
10 kusů hřebíček
8-10 kusů nové koření
5 hvězdiček badyán (když je mletý, asi 2 rovné kávové lžičky)
1 kávová lžička mleté skořice
1 kávová lžička anýzu
kusové koření uměleme

Postup přípravy receptu

  1. Vejce, cukr, med dobře utřít v míse.

  2. Pak přidat mouku, koření, sodu a zlehka promícháme.

  3. Nakonec nalít tekutou šlehačku.

  4. Zpracovat těsto – je vláčné, hebké, jemné. Když se víc lepí, přidat trochu mouky.

  5. Lepivé bude trošku z medu – zbytečně moc mouky nepřidávat!

  6. Obyčejně to základní zpracování mám v míse, pak si předělám na vál – líp se propracuje. Zabalit do mikrotenu a odpočinout do ledničky minimálně na 24 hod – nechávám i déle, vydrží.

  7. Pak vyválím na rozřezaném mikrotenu ( pod těstem i na těstě ) plát asi 3-4 mm silný a vykrájím menší tvary, máme raději drobnější cukroví – vykrajovačka tak přibližně 4×4 cm.

  8. Na plech dát od sebe max. 5 – 6 kusů v řadě – hodně naskočí, nabudou – ať se tvary neslepí.

  9. Jinak každý podle svého.

  10. Peču na pečicím papíru, jako ostatní cukroví. Kdo je zvyklý péct na plechu – n e v y m a z á v a t!

  11. Peču v elektrické troubě asi 200 °C kolem 5-7 minut. Když by se zdálo moc horké, snížit teplotu na 190 °C. Každá trouba trošku jinak funguje.
    MUSÍ se péct rychle !!!

  12. Horké, hned když je vytažené z trouby a na plechu, potírám rozšlehaným vejcem. Je pěkný lesk.

  13. Jak víc zaschne, tak nožem předělám z plechu na podložku a nechám ještě „dojít“ do vychladnutí. Pak teprve uložím do krabice. Z celé dávky je asi tak 7 plechů menších vykrájených perníčků.

Poznámka od kuchařky

Dobře upečené perníčky jsou hned měkké, trvanlivost si zachovají poměrně dlouho.

Pečeme je na vánoce i velikonoce.

Nepotřebují odležet.

Recept je vyzkoušený víc než 25 let a osvědčil se nám nejvíce.

Letos jsem ještě nepekla, fotka je z minulých let ještě i s jiným cukrovím.

Napadlo mi, že třeba někdo bude chtít vyzkoušet, tak recept nabízím.

Je tu řada receptů, ale s jiným složením surovin.