
Suroviny
100 ks
- 150 g tuku (Hera, máslo, atd)
- 150 g cukru písek
- 150 g medu
- 2 vejce
- 450 g hladké mouky
- 50 ml mléka
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření nebo mletý hřebíček
- skořice
- badyán
- anýz
- l lžíce kakaa
- Na potření : vejce (nebo ještě lépe žloutek se 2 lžícemi mléka)
Postup přípravy receptu
-
V míse našleháme žloutky, cukr, med a rozehřátý vlahý tuk, pak přidáme koření a mléko. Znovu našleháme a pak přidáme mouku prosátou se sodou a nakonec vařečkou přidáme sníh ze 2 bílků. Necháme v chladu odpočinout nejméně 12 hodin.
-
Pak po částech odebíráme, rozválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme větší tvary. Těsto je velmi měkké, zvláště, když se trochu nahřeje a proto nedoporučuji drobnější členité tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak 160 – 170°C jen krátce, tak asi 5 – 8 minut až chytí barvu a nelepí. Pokud včas nevyndáte a necháte více ztmavnout, nebudou perníčky už tak měkké.
-
Po upečení potíráme vejcem. Pokud nechcete zdobit, můžete potřít vejcem před pečením.
Poznámka od kuchařky
Já z tohoto těsta vykrajuji tvary vejce a zdobím marcipánem, který na upečené těsto lepím bílkem. Tenhle způsob používám nejčastěji, např. uhttp://www.toprecepty.cz/recept/3229-linecke-slepo…. Můžete tak zdobit i slané pečivo nebo třeba https://www.toprecepty.cz/recept/47407-velikonocni…
Pokud si chcete vyhrát, nebo nechat zdobit děti, kupte si konfety z jedlého papíru a „nalepujte“ je na vejce.
Dělala jsem 2 velikosti ( 5 a 7 cm) a od každého bylo asi 50 ks.
Perníčky jsou měkké a nadýchané a přestože tu je už skoro 80 receptů na perníčky, tyhle jsou opravdu jiné, mají konzistenci trochu jako piškot.
Ozdobené se nejlépe uchovávají v krabici od vánoční kolekce nebo pizzy.
Zdroj: Maminčiny recepty