Suroviny
- 60 -75 dkg hladké mouky 00
- 25 dkg cukru krupice
- 25 dkg másla
- 25 dkg medu
- 5 dkg kakaa – holandské raději ne
- 2 celá vejce
- asi 3 tlučené hřebíčky
- 1/2 kávové lžičky mleté skořice
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 prášek do perníku
- špetka soli
- Na polevu:
- 1 bílek
- 15 dkg cukru moučka
Postup přípravy receptu
-
Do kastrolku nejprve dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med, vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce.
-
V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřícím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, max. 30 minut.
-
Pak vyválíme plát těsta, vysoký ¾ cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě. Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení.
-
Polevu uděláme tak, že 2x přes sítko prosejeme moučkový cukr a pak třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou, aby se na ní nedělal škraloup.
-
Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám ve své „sbírce“ téměř 30 let,dostala jsem ho od jedné paní učitelky, která ho přivezla z kurzu od paní perníkářky. Dávám ho sem pro začátečníky, protože i já jsem začínala s různými recepty, ale tento je u nás – a komu jsem ho dala,velmi oblíbený. Těsto vůbec nelepí, krásně se vyvaluje, díky máslu a medu je velmi chutné a voňavé. Nebudu za něj „agitovat“, ale věřím, že kdo tyto perníčky upeče, nebude litovat. Sice je trošku nákladnější na suroviny, ale ta chuť za to stojí. Pokud můžu doporučit, nenahrazujte máslo herou nebo jinými umělými tuky.
P.S. Fotka je už 7 let stará, zdobení není žádné krajkoví, ale tenkrát zdobila dcerka a měli jsme rozpečeno našich 30 druhů cukroví, tak nebyl čas na velké krášlení :-))
Navíc už v neděli bude sv. Martina, kdy se kouří z komína a tak myslím, že na pečení perníčků a jejich uležení, tedy pokud k této fázi vůbec dojde, nastává ten správný čas 🙂