Perníčkové květiny, bez odležení a měkoučké

63
- reklama -

Suroviny

150 g hladké mouky
80 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 polévkové lžíce kakaa
2 lžičky kypřícího prášku do perníku
2 lžičky koření do perníku nebo mletá skořice
3 lžíce sádla
1 celé vejce – když máte menší, tak dejte 2 celá
3-4 polévkové lžíce tekutého pravého medu

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience smíchejte dohromady, pečlivě těsto zpracujte, dokud nevznikne hladká, nelepivá, tvárná hmota. Pokud se drolí, přidejte trochu sádla, trochu medu, každá mouka je jiná, tak si to pak musíte přizpůsobit, naopak když lepí, tak přidat po trochách mouku.

  2. Z těsta utrhněte vždy kousek, v dlaních z něj vyválejte kuličku a strunou na krájení měsíčku vajíček přitlačte na kuličku, 2x aby se vytvořil vzor.

  3. Dejte na plech s pečícím papírem a v rozpálené troubě na 160°C pečte cca 20 min, po vytažení ozdobte střed cukrovou kuličkou. Perníčky jsou měkoučké a ihned k jídlu.

Poznámka od kuchařky

Můžete ještě teplé potřít žloutkem smíchaným s potravinářským barvivem, pro efekt a pak zdobit podle fantazie cukrářským zdobením.